Evaluare Națională 2022. Ce nu ar trebui să facă elevii cu 24 de ore înainte de examen

Evaluare Națională 2022. Ce nu ar trebui să facă elevii cu 24 de ore înainte de examen Examen. Sursa foto: Noipornpan | Dreamstime.com

De cele mai multe ori, elevii privesc examenele ca pe o amenințare, care declanșează în ei răspunsuri de ordin psihologic și fiziologic. Deși fiecare face față stresului așa cum poate și știe, câteva reacții psihologice comune la stres includ îngrijorarea excesivă, tulburare de stres post-traumatic (mai rar), tulburări de anxietate. Pentru a scăpa de toate aceste probleme, experții îndeamnă elevii să nu facă anumite lucruri cu 24 de ore înainte de examen.

Evaluare Națională 2022.  Agitația elevilor plecă de la faptul că poate au învățat la o anumită materie temeinic, dar li se întâmplă ca la momentul examenului, din cauza stresului copleșitor, să nu obțină rezultatele dorite. Şi atunci e posibil ca toată munca depusă până în ziua examenului să i se pară în zadar, iar cea mai dificilă parte să fie susținerea propriu-zisă a examenului.

Pentru că lucrurile nu sunt mereu atât de complicate precum par, pentru a se elibera de stresul ce poate pune stăpânire pe ei, elevii nu ar trebui să facă anumite lucruri cu 24 de ore înainte de susținerea examenului.

Printre simptomele stresului cauzat de examene se numără:

Răspunsul corpului la stres este unul complex, şi activează diverse sisteme, cum ar fi sistemul nervos și sistemul endocrin. O oarecare doză de stres și agitație, cauzată de apropierea perioadei de examene, este normală – mulți tineri trec prin asta. Iar un bun început în găsirea echilibrului este să începi să-ți urmărești reacțiile, să monitorizezi ce activități și ce rutine îți sunt folositoare, ce program ți se potrivește – pe scurt, să înveți să-ți gestionezi nivelul de stres astfel încât toată munca depusă în pregătirea pentru un examen să nu fie compromisă, iar bunăstarea ta psihică să nu fie afectată.

Ne puteți urmări și pe Google News

-puls mărit -senzația de gură uscată -neliniște, agitație -dificultăți de respirație -senzația de apăsare în piept -dureri de cap, dureri de stomac -transpirație excesivă -dispoziție proastă -tulburări de somn -confuzie sau senzația de “minte goală” în timpul examenelor, potrivit Asociației Americane de Psihologie care identifică stresul provocat de examene ca făcând parte din fobiile de ordin social.

Cinci lucruri pe care nu trebuie să le facă elevii cu 24 de ore înainte de examen

Dacă susţii Evaluarea Naţională 2022, încearcă să nu te stresezi inutil, gândindu-te la ziua examenului, la materia pe care ai studiat-o sau ce ţi-ar putea pica. Este foarte important pentru creier să-i acorzi câteva ore în care să te detaşezi de tot ce înseamnă examen. Şi, până la urmă, nu încerca să îngrași porcul în ajunul Crăciunului.

Un alt lucru extrem de important este să nu încerci să sari peste mese, justificându-ţi decizia prin faptul că ai emoţii sau că mai vrei să studiezi puţin. În primul rând, trebuie să înţelegi că emoţiile sunt constructive. Ele te pot menţine alert şi focusat, însă este importat să te hrăneşti şi hidratezi corespunzător înaintea examenului de Evaluare Naţională 2022. Doar nu vrei să ţii se facă rău şi să nu mai poţi susţine proba?!

Emoţiile şi gândurile te pot ţine treaz înaintea examenului. De aceea, încearcă să te odihneşti şi să te pregăteşti pentru a doua zi dimineaţă. Printre efectele negative ale lipsei somnului se enumeră scăderea capacitaţii de concentrare şi a memoriei, starea de rău general şi diminuarea puterii de concentrare în timpul examenului.

Nu bea cafea cu 24 de ore înaintea Examenului de Evaluare Nationala 2022. Cafeaua nu va face altceva decât să te ţină treaz, lucru pe care nu ţi-l doreşti. Plus de asta, cofeina îţi va amplifica semnificativ starea de anxietate.

Sfaturi care pot crește randamentul din ziua examenului

Primele 30 de minute ale unui examen important, precum este Evaluarea Naţională 2022, sunt dedicate emoţiilor greu de stăpânit. Iată câteva sfaturi importante care pot creşte randamentul în ziua examenului de Evaluare Naţională 2022.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi pregăteşti tot ce este necesar cu o seară înainte, precum ţinuta, CI-ul, pixuri. Mare atenţie ca pixurile pe care le vei lua cu tine în ziua examenului de Evaluare Naţională 2022 să fie de aceeaşi culoare.

În dimineaţa din ziua examenului să nu sari peste micul dejun. Plus de asta, este important să te hidratezi corespunzător. Banana este un aliment recomandat de către specialişti în ziua de examen. Cu 30 de minute înainte de examen, momentul în care emoțiile ating un prag ridicat, încearcă să te înconjori de colegi curajoși și să eviți contactul cu cei emotivi.

Totodată, cu 10 minute înainte de examen este ideal să ajungi la starea de focus pentru a diminua timpul irosit cu emoțiile. Nu uita! Primele 30 de minute sunt cele în care emoţiile sunt foarte greu de stăpânit. Pentru a ajunge la starea de concentrare poți face o activitate precum puzzle, joc cu cifre etc. sau orice altceva ce necesită activarea funcțiilor cognitive.

Studiile arată că dacă adopți o poziție cu spatele drept și brațele întinse, se eliberează un tip de hormon care te face mai sigur și mai încrezător în propriile forțe. Poate cel mai important sfat privind abordarea unui examen este un mindset pozitiv. Înlocuiește gândurile negative, precum nu am studiat suficient, o să pic... cu gânduri pozitive precum: pot face acest lucru și știu ce fac, relatează adolescenti.deprehub.ro.