Rețete delicioase obținute prin brezare. Cum combini corect rumenirea cu mijotarea
- Adriana Popescu
- 10 iunie 2022, 16:30
În cazul în care vreți să vă impresionați invitații, vă prezentăm o tehnică de gătit deosebită. Brezarea. Ingredientul principal este rumenit mai întâi în grăsime, apoi fiert. De regulă, această tehnică se folosește pentru a găti carnea tare.
Tehnica de gătit pe care o prezentăm mai jos este extrem de utilă gospodinelor. Brezarea este metoda combinată de gătire a alimentelor. Primul pas este rumenirea, apoi mijotarea sau fierberea înceată (la foc mic).
Această metodă de gătit este extrem de utilă în cazul în care preparați carne tare care conțin și grăsime (coaste, rasol, pulpă, spată). Puteți folosi brezarea și în cazul în care doriți să preparați legume precum andive sau bulbi de fenicul.
Cum se face brezarea alimentelor
Există trei metode prin care alimentele se pot prepara prin această metodă. Acestea sunt destul de asemănătoare. Se deosebesc totuși prin trei elemente se arată pe reteteleluiradu.ro.
- Dimensiunea bucăților. În funcție de preferințe acestea pot să fie mici, mijlocii (o porție) sau mari (mai multe porții)
- Timpul de gătire. Acesta variază în funcție de mărimea alimentelor.
- Cantitate de lichid. Alimentele se pot acoperi parțial cu lichid sau complet, în funcție de dimensiunea bucăților.
Cum alegem și pregătim corect alimentele pentru brezare
Carnea aleasă trebuie să fie cât mai proaspătă, cu grăsime și țesuturi conjunctive care leagă carnea de os. Pielița care se află peste carne trebuie scoasă pentru că este tare și nu se topește. Nu uitați să asezonați carnea cu sare și piper sau alte condimente după gust. Înainte de rumenire, carnea se tamponează cu un prosop de hârtie.
Este bine ca pentru rumenire să se folosească un vas termorezistent. După ce oala s-a încins, se pune ulei. Carnea trebuie rumenită pe toate părțile. Este gata atunci când se formează o crustă. În același fel se pot prepara și legumele.
După rumenire se poate adăuga bulion. La jumătatea timpului de preparare a ingredientului principal, se pune în tigaie lichid (apa, vin, suc).
Tigaia trebuie acoperita iar compoziția se dă la cuptor 150-180 de grade C. Timpul variază între 1 oră și 6 ore în funcție de preparat.
Durata de preparare poate dura de la 1 ora pana la aproximativ 6 ore, in funcție de ingredientul principal.
Printre cele mai cunoscute preparate gătite prin această metodă se numără: friptura, friptura elvetiana, cacciatore, gulas, Carbonade Flamande, coq au vin, sauerbraten sau tajine.