Kasparov vs. Macron: „Putin și Rusia umilită? Rusia nu poate fi o țară rațională”

Kasparov vs. Macron: „Putin și Rusia umilită? Rusia nu poate fi o țară rațională” Marele şahist Garry Kasparov a sosit la Timişoara, la invitaţia Universităţii Politehnica. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Garry Kasparov, cel mai mare șahist din lume, a criticat aspru strategia lui Emmanuel Macron. Acesta a declarat că președintele francez îl încurajează pe Vladimir Putin și că Rusia este departe de a fi umilită.

După ce Emmanuel Macron a declarat că Rusia nu trebuie umilită pentru că acest lucru îl va supăra pe Vladimir Putin, Garry Kasparov a răbufnit. Cel mai mare șahist al lumii a precizat că presa de la Moscova „minte tot timpul” și este revoltat de atitudinea președintelui francez.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru că, în ziua în care luptele vor înceta, să putem construi o rampă de ieşire cu ajutorul mijloacelor diplomatice. Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat recent președintele francez Emmanuel Macron, reluând o poziția sa similară exprimată la începutul lunii mai.

După aceste afirmații, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a transmis că în loc să fim atenți la orgoliul Rusiei, mai bine ne-am concentra „asupra modului în care putem pune Rusia la locul ei. Asta va aduce pacea și va salva vieți”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Arhivă EVZ

„Apelurile pentru a evita umilirea Rusiei nu pot decât să umilească Franța și orice altă țară cere acest lucru. Asta deoarece Rusia e cea care se umilește singură”, a mai scris Kuleba, pe Twitter.

Garry Kasparov îl critică pe Macron

„De fiecare dată când vorbește despre Putin, Macron spune ceva și mai rău”, a remarcat Kasparov, după noua declarație a președintelui francez.

Garry Kasparov a fost introdus de Kremlin pe lista „agenților străini”. Acesta a declarat că finalul va fi: ori cu Putin, ori fără Putin.

„Fiecare telefon de la Macron e un colac de salvare pentru Putin. Fiecare summit, fiecare înțelegere, îi întărește poziția, deci și războiul acesta”, a mai scris șahistul, pe Twitter.

„Fie acest război e sfârșitul lui Putin, fie e doar un precursorul următorului său război. Occidentul a ignorat acest adevăr acum opt ani (când Rusia a anexat ileal de la Ucraina Peninsula Crimeea) și a făcut înțelegeri pentru conducte și a refuzat să-l izoleze pe Putin, ceea ce a dus direct la acest război genocidar din Ucraina. Acum, împăciuitorii vor să o facă din nou. E o nebunie”, a continuat Kasparov.

„Putin și Rusia umilită? Poate că nu, dar smeriți, da! Altfel, Rusia nu poate fi o țară rațională. Așa cum scria Erich Fromm, a fi obiectiv și a folosi rațiunea e posibil doar dacă ai devenit smerit”, a mai scris Garry Kasparov.