Cât de îngrijorați ar trebui să fiți că muriți în somn? Ce trebuie să știți despre factorii de risc

Cât de îngrijorați ar trebui să fiți că muriți în somn? Ce trebuie să știți despre factorii de riscSursa: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Există o mulțime de lucruri de care să vă faceți griji cu privire la moartea în timpul somnului. Decesul actorului Bob Saget, la începutul acestei luni, la vârsta de 65 de ani, a provocat dispute despre posibilitatea și riscurile de a mori în somn după ce a fost găsit fără suflu în patul unei camere de hotel. Medicii spun că moartea în timpul somnului este o sursă perenă de anxietate pentru pacienți, în special pentru cei cu probleme cardiace.

„Pacienții vin și spun că sunt speriați de ideea că vor muri în timpul somnului”, spune Reena Mehra, medic și director şi cercetător la Cleveland Clinic. Moartea subită nocturnă, deși relativ neobișnuită, poate apărea ca urmare a unei varietăți de factori, inclusiv accident vascular cerebral, convulsii, supradozaj cu sedative și, cel mai frecvent, stop cardiac brusc, spun medicii.

Stopul cardiac brusc reprezintă 90% din decesele subite și neașteptate care au loc pe timp de noapte, spune Sumeet Chugh, directorul medical al Centrului de Ritm Inimă din Cedars-Sinai.

Cât de important este somnul

În timp ce moartea în timpul somnului pare liniștită și preferabilă pentru mulți, atunci când se întâmplă oamenilor de 60 de ani (relativ tineri în zilele noastre), poate părea înfricoșătoare.  Persoanele cu cel mai mare risc de stop cardiac brusc în timpul somnului sunt cele cu boli de inimă cunoscute, cum ar fi boala coronariană; boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică; și apnee obstructivă de somn.

Somnul suficient este, de asemenea, important. Mai puțin de șapte până la opt ore de somn pe noapte poate crește riscul cardiovascular al unei persoane, spune dr. Mehra. Tratarea insomniei poate reduce tensiunea arterială, spune ea, citând un studiu clinic recent în laboratorul ei. „Somnul, aș spune, ar trebui să facă parte din evaluarea regulată a riscului cardiovascular”, adaugă ea.

1. Fii atent cu privire la medicamente

Persoanele care au boli de inimă și plămâni și care iau medicamente care afectează creierul (inclusiv sedative, antidepresive sau medicamente pentru durere) au cel mai mare risc de a muri în somn, a declarat dr. Sumeet Chugh, directorul medical al Centrului de Ritm Inimă din Cedars-Sinai pentru Wall Street Journal recent.

El a sfătuit oamenii din acel grup să discute cu medicii lor despre reducerea riscului: „Vorbește din nou cu medicii tăi și spune-le: „Chiar am nevoie de acest sedativ suplimentar? Poate pot încerca să mă descurc cu unul în loc de doi.”

Chiar dacă asta nu se aplică în cazul tău, fiind conștient de potențialele interacțiuni dintre medicamente, ca să nu mai vorbim de alcool și alte substanțe, este din ce în ce mai important pe măsură ce îmbătrânești.

2. Conștientizează simptomele apneei în somn

Apneea obstructivă în somn (OSA) îi determină pe oameni să nu mai respire pentru perioade în timpul somnului, deoarece țesuturile moi se prăbușesc în căile respiratorii. Corpul se trezește ușor, astfel încât să se poată relua respirația, repetând procesul de câteva ori pe noapte.

Dacă sună obositor, corpul tău este de acord: apneea în somn poate crește riscul de boli de inimă și stop cardiac brusc.

Afecțiunea este tratabilă, dar experții spun că 80 până la 90% dintre persoanele cu apnee în somn nu sunt diagnosticate. Simptomul principal: sforăitul. Dacă o faci în mod cronic, consultați-vă medicul.

3. Nu ignora durerea în piept

Durerea în piept nu este ca o durere de cap sau mahmureala, încercarea de a „adormi” ar putea fi o greșeală fatală. Experții spun că dacă simți chiar și:

-un disconfort ușor, presiune, senzație de strângere sau strângere în zona pieptului; -durere în gât, maxilar, spate sau umeri; -dificultăți de respirație; - amețeli, -ar putea fi un semn al unui atac de cord. Sunați imediat la 112.

4. Fii atent cu privire la sănătatea inimii

Examenele fizice regulate vă vor ține la curent cu privire la sănătatea inimii. Multe probleme cardiace sau semne de boli de inimă pot fi identificate cu un EKG de rutină.

Pe tot parcursul anului, practicarea unor obiceiuri sănătoase pentru inimă, precum o dietă sănătoasă, exercițiile fizice regulate, evitarea tutunului și a consumului de alcool, poate însemna mult.

5. Asigurați-vă că aveți un somn de calitate suficient

Somnul nu este un risc pentru sănătate – departe de asta. A nu avea parte de un somn de calitate suficient în mod regulat, însă, a fost asociată cu o varietate de probleme de sănătate, de la obezitate și diabet până la demență și boli de inimă.

Oamenii de știință au spus că au determinat cantitatea ideală de somn pentru persoanele de vârstă mijlocie și înaintată: șapte ore pe noapte. Obținerea de șase ore sau mai puțin a fost asociată cu boli cardiovasculare, potrivit doctorulzilei.ro