Un șofer amendat pentru alcoolemie a obținut anularea amenzii în instanță după ce a explicat că s-a șters cu șervețele umede la gură

Un șofer amendat pentru alcoolemie a obținut anularea amenzii în instanță după ce a explicat că s-a șters cu șervețele umede la gură Sursă: Sergii Gnatiuk | Dreamstime.com

Un șofer din municipiul Iași, implicat anul trecut într-un accident rutier în urma căruia a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o concentrație a alcoolului în aerul expirat de 0,06‰, a reușit să obțină în instanță anularea amenzii și suspendarea permisului de conducere. Iar asta după ce a explicat judecătorilor că s-a șters la gură cu șervețele umede. Decizia nu este definitivă, fiind atacată de reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene.

Un șofer din Iași a reușit să obțină în instanță anularea sancțiunii financiare și a măsurii de suspendare a permisului de conducere, după ce agenții de poliție au constatat că ar fi avut alcool în sânge. S-a întâmplat anul trecut, pe data de 1 iunie, când cetățeanul F.L., aflat la volanul unei mașini, a fost izbit din spate de către un alt autoturism.

Ce a arătat etilotestul, după ce șoferul s-a șters cu șervețele umede

Pe strada Străpungere Silvestru, la intersecţia cu strada Bacinschi din municipiul Iași, mașina lui F.L. a fost lovită din spate de către un alt autoturism, propulsând la rândul lui în mașina din față. Toți șoferii implicați în accident au avut o parte de vină, din cauză că se aflau pe linia de tramvai. Astfel, cetățeanul F.L. a fost sancționat cu un avertisment și două puncte de penalizare.

Ulterior, agenții de poliție aflați la fața locului i-au solicitat șoferului să sufle și în aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie în aerul expirat de 0,06‰. Cetățeanul F.L. s-a opus rezultatului și le-a spus polițiștilor că nu a consumat alcool în ziua respectivă absolut deloc. Aceștia nu s-au lăsat, însă, înduplecați și i-au aplicat o amendă în valoare de 1.305 lei și i-au suspendat carnetul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șoferul a acționat, ulterior, în instanță, cerând judecătorilor să anuleze amenda și măsura de suspendare a carnetului de conducere întrucât urmele de alcool depistate la controlul efectuat de agenții de poliție ar fi provenit e la șervețelele umede cu care s-a șters de sânge după accident.

Judecătorii au anulat amenda și măsura de suspendare a permisului

Probleme de la Spitalul „Sf. Spiridon” au fost, de altfel, în favoarea sa, expertiză medicală arătând că în sângele șoferului nu a existat nicio urmă de alcool. Judecătorii de la Judecătoria Iași au decis că procesul-verbal prezintă informații veridice și a fost întocmit în mod corect, dându-i câștig de cauză șoferului F.L..

„Dispozițiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului, n.r.)”, au constatat judecătorii ieșeni, hotărând ca șoferul să fie scutit de amenda primită și să i se returneze carnetul de conducere, potrivit Ziarul de Iași.

Celelalte măsuri, pe care șoferul nu le-a contestat, au fost menținute, anume avertismentul și cele două puncte de penalizare.

Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel la decizia luată de Judecătorie. Dosarul a intrat, astfel, pe rolul Tribunalului de la Iași, care a rămas, joi, în pronunțare.