Extrădarea lui Sorin Oprescu: „Dacă mă trimiteți în România, toate căile de ataca vor fi aprobate post-mortem”. Noi dezvăluiri din sala de judecată
- Ramona Rotaru
- 1 iunie 2022, 06:46
Sorin Oprescu a fost prezent marți în fața judecătorilor din Grecia, unde a fost audiat. Fostul primar a susținut în fața instanței elene că a primit o condamnare pe baza unui denunț. A vorbit despre modul în care a ajuns primarul Capitalei și despre faptul că a refuzat unele „rugăminți politice”. La fel ca și Elena Udrea, Oprescu a prezentat condițiile din închisorile din România, susținând că nu ar avea acces la îngrijiri medicale.
Judecătorii din Grecia au decis marți, 31 mai, ca Sorin Oprescu să fie lăsat în libertate pe cauțiune. Pe lângă cei 5.000 de euro pe care trebuie să îi plătească pentru a fi eliberat, fostul primar al Capitalei trebuie să se prezinte de două ori pe lună la o secție de poliție din zonă.
Înainte de a primi eliberarea pe cauțiune, Sorin Oprescu a fost audiat de magistrații eleni. În cadrul declarațiilor, el a povestit cum a reușit să ajungă, în mod independent, primarul Capitalei, precizând faptul că nu a vrut să se supună niciunei „rugăminți politice” și nici nu a vrut să „stea în genunchi”.
Extrădarea lui Sorin Oprescu: „Toată clasa politică a început să dispară direct în puşcărie”
„Fiindcă am participat şi am câştigat cursa pentru primar general, în urmă cu 15 ani, ca independent şi nu ca membru de partid, nu am avut stăpân, domnule preşedinte, şi ceea ce am făcut am făcut pentru neamul meu şi fără să ţin seama, cu ghilimelele de rigoare, de rugăminţile politice. Am refuzat, domnule preşedinte, o serie de relaţii (...) Plătesc acum această nesupunere pe care toată viaţa mea am considerat-o că nu poţi face ceva bun pentru oameni stând în genunchi”, a afirmat Sorin Oprescu, potrivit unor înregistrări prezentate, marţi seară, de Antena 3.
Fostul primar le-a povestit judecătorilor eleni că "perioada anilor 2013-2016 se caracterizează, cuvântul-cheie a fost «denunţător» şi toată clasa politică a început să dispară direct în puşcărie".
"Euforia era atât de mare, domnule preşedinte, încât îmi aduc aminte de o afirmaţie, după părerea mea mai mult decât gravă, a preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România: că judecătorii sunt pe aceeaşi parte a tranşeei cu procurorii şi în felul acesta o perioadă de timp s-a făcut, chipurile, dreptate în România”, a mai spus fostul primar general al Capitalei în faţa completului de judecată din Grecia care a dispus eliberarea sa pe cauţiune.
Denunțul care i-a adus condamnarea lui Sorin Oprescu
Fostul primar al Capitalei susține în fața magistraților eleni că a fost condamnat la 10 ani de închisoare în baza unui denunț. Sorin Oprescu a precizat că, dacă va fi trimis în România, aprobarea căilor de atac vor avea loc mult prea târziu, „post-mortem”.
„Dacă dumneavoastră şi onorata mă veţi trimite înapoi, voi fi încarcerat, după care toată lumea se va mira de ce sunt refuzate toate căile de atac pe care le mai am la dispoziţie. Sunt condamnat la 10 ani de zile de puşcărie pe un denunţ, unul singur, în care denunţătorul, la rândul lui fiind denunţat, afirmă în faţa completului de judecată următorul lucru: după ce am fost prins de procuratură cu banii de mită a intrat un procuror în camera de interogatoriu şi mi-a spus, citez, dă-l pe goarnă pe primarul general şi pleci acasă.
În acel moment a apărut denunţul, pentru acest lucru primesc 10 ani de zile de puşcărie. (...) Eu vreau să vă prezint doar respectuos, să vă spun că în cazul în care dvs. veţi hotărî să mă trimiteţi în România, nu este nicio exagerare, niciuna din căile de atac... probabil că vor fi aprobate post-mortem”, a mai afirmat fostul edil.
Sorin Oprescu a dezvăluit condițiile din închisorile din România
Sorin Oprescu a vorbit instanței din Grecia și despre condițiile din închisorile din România. Acesta subliniază faptul că toaletele nu au uși, iar într-o celulă de opt metri pătrați sunt cazați opt deținuți. Fostul primar s-a plâns și de hrana din penitenciare, susținând că deţinuţii au de ales între „cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, adică tot ce nu avea voie să mănânce.
Judecătorii eleni l-au întrebat dacă nu își poate cumpăra mâncare adecvată regimului impus de boala sa, Oprescu a arătat că deținuții din România nu au astfel de posibilități. Singurul mod prin care pot primi hrană corespunzătoare este pachet de la rude, însă, nefiind frigidere, produsele alimentare nu rezistă mult timp.
Sorin Oprescu a vorbit și despre îngrijirile medicale de care au parte deținuții în penitenciarele din România. Medicul penitenciarului îi trimite la spital „în momentul când îşi dă seama că s-ar putea să se stingă bolnavul”.