Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European. Criza alimentară și războiul, marile probleme care dau frisoane

Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European. Criza alimentară și războiul, marile probleme care dau frisoane Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Liderii vor discuta despre consecinţele produse de războiul din Ucraina. Uniunea Europeană joacă un rol important în reconstrucţia post-conflict.

Klaus Iohannis își va face simțită prezența, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, a cărei scop este siguranța statelor după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat", a informat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis, discuții la renuniunea Consiliului European

Şefii de stat şi alți oficiali se vor axa pe modalităţile de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina, mai ales după ce războiul a dus la o criză de proporții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Administrația Prezidențială

Liderii europeni au în vizor și securitatea sau apărarea statelor. Aceștia au în vedere propunerile recente ale Comisiei Europene "pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare". Este luată în calcul și întărirea cooperării sau coordonării dintre țările membre.

Măsurile luate de liderii europeni

"Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate", a informat Administraţia Prezidenţială.

Reuniunea de la Bruxelles va avea loc în zilele de 30 şi 31 mai 2022. Decizia liderilor se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special: toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina; perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina; aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din această ţară.