Mesajul președintelui și premierului cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: În clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului. Vrem ca românii care aleg să muncească în afara graniţelor să fie respectaţi

Mesajul președintelui și premierului cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: În clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului. Vrem ca românii care aleg să muncească în afara graniţelor să fie respectaţiSursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Președintele României, Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje pentru românii de pretutindeni. Ei au spus că românii au știut să se mobilizeze în criza umanitară din Ucraina, că au dat dovadă de solidaritate și că se iau măsuri pentru a-i încuraja pe cei plecați în străinătate să revină acasă.

Preşedintele Klaus Iohannisa transmis duminică un mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni. „Celebrăm astăzi Ziua Românilor de Pretutindeni, o sărbătoare dedicată în primul rând celor care se află dincolo de hotare, dar care poartă în suflet dragostea de ţara natală. Indiferent unde ne aflăm astăzi, este un bun prilej să reflectăm la tot ce ne leagă unii de alţii şi pe fiecare dintre noi de România. Ne unesc o identitate puternică şi apartenenţa la un neam care, de-a lungul veacurilor, a răzbit cu demnitate peste toate vitregiile istoriei.

Evoc astăzi caracterul nostru dârz, pentru că vremurile sunt iarăşi dificile, nu doar în Europa, ci în întreaga lume. După o pandemie devastatoare, în apropierea graniţelor României s-a declanşat un război care părea imposibil de conceput în epoca noastră. Ca întotdeauna însă, în clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului, să dea un exemplu de solidaritate lumii întregi şi să arate cine suntem cu adevărat", a transmis președintele Klaus Iohannis.

Lăudați în toată lumea

Românii s-au mobilizat exemplar pentru a ajuta refugiații din Ucraina. „Efortul umanitar al României şi implicarea fără precedent a cetăţenilor noştri în criza refugiaţilor ucraineni au fost apreciate de întreaga lume, care a remarcat generozitatea şi ospitalitatea românilor.

Eficienţa cu care instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale au răspuns acestei drame umanitare a fost dublată şi de sprijinul semnificativ al românilor din străinătate, care s-au mobilizat în mod exemplar cu ajutoare şi convoaie umanitare pentru ucraineni. Vă mulţumesc, aşadar, tuturor pentru implicare“, a mai transmis preşedintele, potrivit Agerpres.

Românii sunt așteptați acasă

Klaus Iohannis consideră că relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, îi poate încuraja pe mulți români să revină acasă.

„Ştiu că, în pofida situaţiei internaţionale tensionate, mulţi dintre dumneavoastră se gândesc să revină în România, încurajaţi de potenţialul de creştere pe care îl are ţara noastră. O economie dinamică generează continuu oportunităţi de afaceri, investiţii productive şi locuri de muncă mai bine plătite. Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să-i încurajeze pe cei care vor să revină în România.

În acest sens, sunt extrem de importante acţiunile Guvernului de susţinere, prin programe dedicate, a românilor care doresc să se întoarcă în ţară. Doar împreună, români de aici şi de acolo, putem să construim România puternică şi prosperă pe care ne-o dorim. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni“, a mai transmis șeful statului.

Sursa foto: gov.ro

Mesajul premierului

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj și a declarat că autorităţile statului se asigură că românii din afara graniţelor se bucură de drepturi depline.

„Sunt milioane de români în afara ţării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic.

De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca şi românii din afara graniţelor să se bucure de drepturi depline şi acces la servicii administrative digitale şi moderne şi o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar şi pentru antreprenoriat, educaţie, turism sau cultură“, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Încurajați să ajute țara natală

Și premierul le-a transmis românilor plecați în străinătate că îi așteaptă să revină acasă și că au fost adoptate măsuri care să îi încurajeze să facă acest lucru.

„Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv.

Am făcut deja paşi importanţi pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora.

Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara ţării în organizaţii publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar şi în alte proiecte de vârf care să reunească talentele şi cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administraţiei publice“, arată premierul.

Sprijin pentru românii din Ucraina

Nicolae Ciucă a mai menționat că, având în vedere situaţia dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, autorităţile ţin permanent legătura şi sunt alături de comunitatea de români din această ţară.

„Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara graniţelor să fie respectaţi şi să li se respecte drepturile prevăzute în legislaţia ţărilor în care muncesc şi am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România şi Italia va fi urmat de demersuri similare şi cu alte state din Uniunea Europeană şi nu numai.

Nu în ultimul rând, având în vedere situaţia dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ţinem permanent legătura şi suntem alături de comunitatea de români din această ţară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului şi crizelor conexe acestui conflict. Suntem alături de toţi românii de pretutindeni“, a precizat şeful Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News