Adrian Mititelu, finanțatorul de la FC „U” Craiova, va fi eliberat din pușcărie. Cine a luat decizia

Adrian Mititelu, finanțatorul de la FC „U” Craiova, va fi eliberat din pușcărie. Cine a luat deciziaAdrian Mititelu. Sursa foto: Twitter

După un an și jumătate de închisoare, patronul de fotbal Adrian Mititelu va fi eliberat. Totul are legătură cu decizia luată de judecătorii CCR joi, 26 mai, și care se referă la admiterea unei excepții de neconstituționalitate privind unele prevederi din Codul Penal referitoare la întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Aceeași excepție a fost invocată în urmă cu doi ani de zile de către Adrian Mititelu în dosarul în care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Patronul echipei FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, condamnat definitiv pe data de 5 noiembrie 2020 la trei ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, va fi eliberat de după gratii. Anunțul a fost făcut de către fiul său, Adrian Mititelu Jr, chiar după decizia luată joi de către judecătorii CCR.

Patronul FC U Craiova 1948 scapă din închisoare

„Victorie! Azi, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 155 alin. 1 Cod Penal (întreruperea cursului prescripției răspunderii penale - n.r.), excepție invocată de Adrian Mititelu în data de 20.05.2020 în dosarul în care a fost condamnat total nelegal la pedeapsa privativă de libertate de 3 ani pe care o execută în prezent. (...)

Efectul deciziei de azi este că încetează de îndată executarea pedepsei și într-un termen foarte scurt Adrian Mititelu va fi eliberat. Împreună vom fi mai puternici!”, a transmis fiul patronului de fotbal, Adrian Mititelu Jr, pe contul său de Facebook.

De ce a fost condamnat la închisoare Adrian Mititelu

În anul 2016, patronul de fotbal Adrian Mititelu a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA Craiova l-au acuzat de evaziune fiscală după un transfer făcut în Liga 1.

Faptul că l-a vândut pe Mihai Costea la FCSB în 2011, înainte de dezafilierea Craiovei, pentru o sumă de 1,1 milioane de euro, deși lotul de jucători se afla la acel moment sub sechestrul Fiscului din cauza unor debite foarte mari către bugetul consolidat al statului și Adrian Mititelu nu ar fi avut voie să vândă pe nimeni, i-a adus condamnarea.

Decizia CCR care îi aduce eliberarea patronului de fotbal

În altă ordine de idei, CCR a admis joi, 26 mai, o excepție de neconstituționalitate privind unele prevederi din Codul Penal referitoare la întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

„Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”, arată art. 155 alin. (1) din Codul Penal, declarat neconstituțional joi de către judecătorii CCR.

Prescripția se referă, potrivit legii, la efectele pe care le are trecerea timpului asupra situației juridice a unei persoane, în sensul că prin trecerea timpului o persoană dobândește anumite drepturi sau o exonerează de anumite obligații, inclusiv de cele care rezultă din raportul juridic de conflict născut prin săvârșirea unei infracțiuni.