Lovitură grea pentru parlamentari. Ciolacu le taie deplasările externe. Banii, folosiți la plata celor 700 de lei pentru pensionari

Lovitură grea pentru parlamentari. Ciolacu le taie deplasările externe. Banii, folosiți la plata celor 700 de lei pentru pensionari Sursa: Facebook/ Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a oferit detalii despre modul în care vor fi aplicate noile măsuri de protecție socială anunțate de coaliția de guvernare la începutul săptămânii. El a declarat că va anula deplasările externe ale parlamentarilor pentru a obține economii de 10% la cheltuielile publice, sume necesare implementării programului social propus de coaliție. Totodată, președintele PSD a dat asigurări că toate măsurile vor fi aplicate începând cu prima zi a lunii iulie.

Președintele PSD a făcut o serie de precizări cu privire la aplicarea noilor măsuri de protecție socială anunțate de coaliția de guvernare. El a identificat una dintre sursele din care vor fi tăiate cheltuielile pentru a face economii de 10% la bugetul public. Astfel, Marcel Ciolacu susține că vor fi suspendate și deplasările externe ale parlamentarilor

„Toate măsurile vor fi de la 1 iulie. S-a venit şi pachetul pentru amânarea ratelor la bănci. Era de aşteptat acest lucru. Românii vor decide dacă au nevoie de acest instrument sau nu. În acest moment, încep discuțiile între sistemul bancar şi ministrul de Finanţe şi BNR. A existat o discuţie prealabilă între ministrul de Finanţe şi băncile din România. Era de aşteptat o astfel de măsură. E un lucru cât se poate normal şi o nevoie pentru români în această perioadă, ţinând cont de inflaţie şi de scumpiri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat cine va beneficia de cei 700 de lei, ajutor financiar acordat de stat. Potrivit spuselor sale, banii vor ajunge la aproape 3,3 milioane de pensionari.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să ajutăm categoria cu veniturile cele mai mici în această perioadă. În luna ianuarie s-a venit pentru veniturile. S-a venit cu un ajutor pentru pensiile până în 1.600 de lei. Acum s-a venit pentru pensiile până în 2.000 de lei”, a precizat Ciolacu.

Lovitură grea pentru parlamentari. Ciolacu le taie deplasările externe

Pe de altă parte, preşedintele PSD a dat detalii legat de economiile pe care intenționează să le facă guvernul, tăind 10% din cheltuielile bugetare. El a indicat printe aceste surse și bugetul alocat deplasărilor în străinătate a parlamentarilor.

„Eu de aproape o lună şi jumătate am spus că ar trebui ca toate instituţiile să-şi facă audit intern şi să vadă de unde trebuie să facă economii. Am făcut acest lucru la nivelul Camerei Deputaţilor cu secretarul general şi vom găsi soluţii pentru a pune legea în aplicare. Voi tăia de la deplasările externe ale parlamentarilor.

O să facem o analiză la nivelul Biroului Permanent al Camerei şi să vedem de unde necesar cu adevărat să fie o deplasare a unui deputat. Trebuie să fie un efort din partea oamenilor politici, a aparatului de stat, poate a autorităţilor locale. Nu poţi să duci toată povara acestei crize economice, energetice şi a acestui război”, a explicat Marcel Ciolacu pentru Romania TV.

Măsurile sociale propuse de coaliție. 700 de lei, ajutor pentru pensionari

Coaliția de guvernare a aprobat, la începutul săptămânii, un nou pachet de măsuri sociale în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Valoarea acestuia a fost estimată la 1,1 miliarde de euro.

Printre măsurile propuse se numără amânarea, pentru 9 luni, a ratelor la bănci, acordarea unei majorări salariale lucrătorilor din sistemul bugetar, dar și plata unui ajutor financiar de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei.

Pe de altă parte, sunt prevăzute măsuri menite să asigure consolidarea consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public.

În acest sens vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistenta socială. De asemenea, vor fi suspendate angajările la stat începând cu data de 1 iulie. Și, nu în ultimul rând, vor fi făcute demersuri pentru creșterea absorbției de fonduri europene.