Maia Sandu, discurs fulminant în Parlamentul European! „Moldova are nevoie de o ancoră”
- Antonia Hendrik
- 18 mai 2022, 18:30
Maia Sandu s-a întâlnit azi cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European, printre care Grupul Partidului Popular European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Grupul Verzilor, Alianța Liberă Europeană și Grupul Renew Europe. Totodată, președintele Republicii Moldova a ținut un discurs fulminant în Parlamentul European.
Europarlamentarii au aplaudat în picioare dupa ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut discursul de la tribuna Parlamentului European. Sefa statului a vorbit despre războiul din Ucraina, dar si despre perspectiva Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeana.
Maia Sandu a pledat pentru acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE mulțumind europarlamentarilor pentru susținerea acordată prin votarea unei rezoluții în acest sens și le-a cerut euro-deputaților să pledeze cauza Republicii Moldova.
Ea a detaliat impactul economic, social și umanitar al războiului din Ucraina asupra Moldovei și a cerut sprijin suplimentar pentru a gestiona problema refugiaților.
A fost pentru prima data cand un președinte al Republicii Moldova a ţinut un discurs în Parlamentul European
Maia Sandu este primul președinte al Republicii Moldova care a susținut un discurs în plenul Parlamentului European. Șeful statului moldovean a reiterat susținerea față de Ucraina și poporul ucrainean, a condamnat războiul început de Rusia și a cerut sprijinul țărilor europene pentru susținerea parcursului de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.
Pe 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o perioadă întunecata. Se auzeau bombele care cadeau în Odesa tocmai din biroul meu. Socul, agonia, toate acestea au fost întâmpinate de cetățenii nostri cu bunătate, generozitate şi compasiune. În câteva ore autoritățile noastre au început sa primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea acestui război. În doar câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4 la suta.
Aproape jumătate de milion de ucraineni au trecut frontiera noastră şi aproximativ 90 de mii de oameni sunt încă la noi în ţară si sunt găzduiți de cetățenii noștri cu suflet mare.
Suntem suprasolicitați, dar suntem hotărâți să facem tot ce putem ca să ii ajutam pe cei care au nevoie de ajutor. Vom continua să oferim ajutor pentru libertatea presei, a spus Maia Sandu în discursul său.
Maia Sandu a cerut și retragerea trupelor ruse din Transnistria
Maia Sandu a mai subliniat că cei de la Chișinăul doresc o rezolvare pașnică a conflictului. În cadrul întrevederilor, oficialii au făcut un schimb de opinii despre situația de securitate din regiune în contextul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina și au discutat agenda de reformare a țării noastre. De asemenea, șefa statului le-a prezentat europarlamentarilor viziunea echipei de guvernare privind parcursul european al Republicii Moldova.
Le-am mulțumit deputaților europeni pentru rezoluția Parlamentului European din 5 mai 2022, care a recomandat acordarea, pentru țara noastră, a statutului de țară candidată la aderare. Cu susținerea statelor membre ale UE, Republica Moldova va avansa mai rapid pe calea reformelor și poate deveni astfel un pol de stabilitate în regiune.
Vă cer ajutorul în lupta anti-corupție. Vă cer să îi opriți pe politicienii moldoveni care au furat banii statului. Respingeți banii murdari veniți din Moldova. Încercăm să construim instituții puternice. Cu ajutorul vostru, îmbunătățim mediul de afaceri și încercăm să ameliorăm accesul la educație și sănătate, a mai spus Maia Sandu.
Avem nevoie de o ancoră: statutul de țară candidată la aderarea la UE
Președinta Republicii Moldova a mai declarat că în ciuda reușitelor, am fost loviți dur de mai multe crize, ce au culminat cu războiul. Inflația istorică e provocată de creșterea prețurilor energiei. Măsurile luate și investițiile făcute își vor arăta roadele abia peste câțiva ani. Rămânem atașați găsirii unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din Transnistria. Nu vrem război sau destabilizare. Credem că nu există acum o amenințare imediată de târâre a Moldovei într-un conflict armat
Cerem retragerea trupelor ruse din Tansnistria, ele încalcă independența Moldovei. Vă cer să creșteți ajutorul UE pentru Moldova, pentru a avea un partener care aduce stabilitate. Avem nevoie de o ancoră: statutul de țară candidată la aderarea la UE.
Am ales aderarea la UE ca drumul pentru prosperitate și pace. Pe 12 mai am trimis toate documentele și răspunsurile cerute de Comisia Europeană în procesul de acordarea a statutului de țară candidată. Știm că deciziile politice nu sunt ușor de luat. Dar acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova e decizia corectă. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană și o cultură europeană.
Vă rog să auziți mesajul puternic al moldovenilor. UE a creat cea mai lungă perioadă de pace în istoria Europei. Extindeți această ancoră și spre țara noastră, care are nevoie de pace, a mai declarat Maia Sandu în Parlamentul European.