Cinci republicani, citați să depună mărturie despre revolta de la Capitoliu, după ce au refuzat să colaboreze de bunăvoie

Cinci republicani, citați să depună mărturie despre revolta de la Capitoliu, după ce au refuzat să colaboreze de bunăvoie Sursă: Richie Lomba | Dreamstime.com

Liderii comisiei parlamentare din Camera Reprezentanților, care investighează atacul de la Capitoliu de pe 6 ianuarie și rolul jucat de fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, în asaltul de la acea vreme, au transmis că au citat cinci reprezentanți republicani pentru a depune mărturie, printre care se numără și Kevin McCarthy din California.

Comisia din Camera Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu a emis joi citații pentru cinci membri republicani ai Congresului, inclusiv pentru reprezentantul Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, care a refuzat să se întâlnească de bunăvoie cu comisia.

Liderii comisiei fuseseră reticenți în a emite citații colegilor lor legislatori. Acesta este un pas extraordinar de rar pentru cele mai multe comisii din Congres, deși se știe că Comisia de etică a Camerei Reprezentanților, care este responsabilă cu investigarea acuzațiilor de comportament necorespunzător al membrilor, face acest lucru.

Lista republicanilor citați în legătură cu atacul de la Capitoliu

Grupul a declarat că solicită mărturii de la:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Kevin McCarthy, din California, care s-a angajat într-o convorbire telefonică aprinsă cu președintele Donald J. Trump în timpul violențelor de la Capitoliu;
  • reprezentantul Scott Perry, din Pennsylvania, care a coordonat un plan pentru a încerca să-l înlocuiască pe procurorul general interimar după ce acesta s-a împotrivit afirmațiilor false ale lui Donald Trump cu privire la o fraudă generalizată;
  • reprezentantul Jim Jordan din Ohio, care a fost profund implicat în efortul de a combate rezultatele alegerilor;
  • reprezentantul Andy Biggs din Arizona, fostul lider al grupului ultraconservator House Freedom Caucus;
  • reprezentantul Mo Brooks din Alabama, care a declarat că Donald Trump a continuat să încerce să obțină o reinstalare ilegală în funcție timp de mai bine de un an.

Toți cei cinci republicani au refuzat solicitările de interviuri cu privire la rolurile pe care le-au jucat în pregătirea atacului de către susținătorii fostului președinte care au crezut în minciuna acestuia privind frauda electorală generalizată.

Kevin McCarthy acuză o anchetă nelegitimă

Kevin McCarthy a declarat reporterilor de la Capitoliu că nu a văzut încă citația.

„Părerea mea despre comisie nu s-a schimbat. Ei nu desfășoară o anchetă legitimă. Se pare că vor doar să se ia după adversarii lor politici”, a spus el.

Perry a calificat investigația drept „o șaradă” și o „vânătoare de vrăjitoare politică” a democraților, care are ca scop „fabricarea de titluri și distragerea atenției americanilor de la recordul lor abisal de a duce America la fund”.

Citațiile au fost emise în timp ce comisia se pregătește pentru o serie de audieri publice organizate în luna iunie, pentru a-și dezvălui concluziile. Cele opt audieri sunt programate să aibă loc pe parcursul mai multor săptămâni începând cu data de 9 iunie, unele la ore de maximă audiență, în încercarea de a atrage o audiență mare la televiziune, potrivit presei internaționale.

Urmează audieri publice privind evenimentele de pe 6 ianuarie

„Comitetul restrâns a aflat că mai mulți dintre colegii noștri dețin informații relevante pentru investigația noastră privind atacul din 6 ianuarie și evenimentele care au precedat acest atac”, a declarat într-un comunicat reprezentantul Bennie Thompson, democrat din Mississippi și președintele comitetului.

„Înainte de a organiza audierile noastre de luna viitoare, am dorit să le oferim membrilor posibilitatea de a discuta aceste aspecte cu comisia în mod voluntar. Din păcate, persoanele care au primit citații astăzi au refuzat, iar noi suntem nevoiți să luăm această măsură pentru a ne ajuta să ne asigurăm că comisia descoperă faptele referitoare la 6 ianuarie”.

Timp de câteva săptămâni, membrii și anchetatorii din comisia specială a Camerei Reprezentanților au agonizat în privat cu privire la cât de agresiv să îi urmărească pe membrii în funcție ai Congresului, punând în balanță dorința lor de a obține informații despre interacțiunile directe ale legislatorilor cu Donald Trump și potențialele dificultăți juridice și consecințe politice ale acestui demers.

Liderul republicanilor și colegii săi au refuzat să coopereze

În spatele ușilor închise, membrii comisiei și ai personalului au cercetat legea, regulile parlamentare și precedentele din trecut înainte de a decide cum să procedeze, au declarat surse familiare cu ancheta pentru The new York Times. În scrisorile trimise joi legislatorilor, Thompson a scris că refuzul acestora de a coopera a lăsat comisia „fără altă opțiune” decât să emită citații.

Reprezentanta Liz Cheney, republicană din Wyoming și vicepreședinte al comisiei, a declarat că decizia nu a fost luată cu ușurință. „Este o reflectare a cât de importantă și serioasă este ancheta și cât de grav a fost atacul de la Capitoliu”, a spus ea.

Citarea lui McCarthy este deosebit de notabilă, deoarece acesta este în linie pentru a deveni președinte al Camerei dacă republicanii vor câștiga controlul asupra Camerei în noiembrie. În cazul în care acesta refuză să se conformeze, s-ar putea declanșa un proces care ar putea duce la o Cameră controlată de democrați care l-ar putea reține pentru sfidarea Congresului, în timp ce se apropie alegerile de la jumătatea mandatului.

Anchetatorii Congresului s-au confruntat rareori cu o situație care să aibă o miză atât de mare pentru instituția lor. McCarthy s-a temut mult timp că va fi citat în cadrul anchetei. În ultimele luni, el a purtat discuții cu William A. Burck, un avocat cu vechime din Washington, despre cum să lupte împotriva unei citații.

Comisia vrea să-l interogheze pe McCarthy în legătură cu discuțiile pe care le-a avut după atac cu privire la vinovăția președintelui în această agresiune și ce ar trebui făcut pentru a o rezolva. De asemenea, comisia a sugerat că Donald Trump ar fi putut influența refuzul dlui McCarthy de a coopera cu ancheta.

McCarthy a emis o declarație fulminantă în ianuarie în care a condamnat comisia ca fiind ilegitimă și a spus că va refuza să coopereze cu ancheta acesteia.