Se construiește un nou pod între Giurgiu și Ruse. Nicolae Ciucă: "S-a semnat un memorandum între România și Bulgaria"

Se construiește un nou pod între Giurgiu și Ruse. Nicolae Ciucă: "S-a semnat un memorandum între România și Bulgaria"Sursa:gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a convenit cu omologul său bulgar construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse care ar putea primi finanțare europeană. În plus s-a semnat un acord în privința deschiderii unui punct de trecere a frontierei cu bacul între cele două localități.

Una dintre prioritățile comune ale României și Bulgariei o constituie îmbunătățirea conexiunilor rutiere și fluviale de-a lungul Dunării și luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilității. Deschiderea unui punct de trecere a frontierei între Giurgiu și Ruse cu bacul ar fi un prim pas în această direcție, iar astăzi s-a semnat un acord în acest sens.

„Am avut două obiective principale, și anume am avut la bază un memorandum semnat între România și Bulgaria în ceea ce privește construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse, pod care poate să beneficieze de fonduri europene, și, de asemenea, demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european "Fast Danube".

Totodată, ținând cont că într-o perioadă scurtă de timp urmează ca pe partea bulgară a podului de la Giurgiu-Ruse să se execute lucrări de mentenanță, am convenit să deschidem un punct de trecere între Giurgiu și Ruse cu bacul. Chestiunea aceasta va ajuta și va facilita, practic, compensând restricțiile, limitările care vor fi produse de lucrările de mentenanță.

Este nevoie ca în perioada imediat următoare să analizăm bilateral tot ce poate să reprezinte efortul comun și punerea împreună astfel încât să găsim resurse comune“, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Grup de lucru

S-a decis și constituirea unui grup de lucru care să se ocupe de proiectele comune. Acesta își va începe activitatea săptămâna viitoare. „Bulgaria și România nu trebuie să fie doar niște vecini buni, ci și niște parteneri buni. Avem aici niște pași concreți pe care i-am marcat și vin cu niște termene concrete.

Săptămâna viitoare începe grupul de lucru care va lucra cu privire la proiectele de infrastructură legate Fast Danube, astfel încât fluviul Dunărea să poată să fie navigabil pe tot parcursul anului, să fie folosit ca coridor de transport european“, a declarat Kiril Petkov, premierul Bulgariei.

Sprijin de la Comisia Europeană

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a anunțat că toate proiectele de infrastructură au sprijinul UE și ar putea primi finanțare europeană. „Este extrem de important pentru Comisia Europeană, pentru componenta ei de transport să sprijine cooperare regională, în special în estul Europei, unde știm că necesitățile privind infrastructura și serviciile pentru toate modurile de transport sunt foarte mari. România operează pe Dunăre transport fluvial, este a treia țară după Olanda și Germania ca volum de mărfuri în utilizarea căilor navigabile fluviale.

Desigur, am atins și alte proiecte de infrastructură de transport pe careComisia Europeană este pregătită să le sprijine, atât pentru Bulgaria, cât și pentru România, după cum spuneam, în context regional, proiecte comune. Există podul de la Giurgiu - Ruse, care se va bucura, probabil, sau, în orice caz, este în procedură de finanțare din partea Uniunii Europene, și sperăm ca toate proiectele prinse de România și Bulgaria în planurile de redresare și reziliență să se deruleze în bune condiții, astfel încât capacitatea de absorbție a tuturor fondurilor europene puse la dispoziție pentru această regiune să își atingă un potențial maxim“, a declarat Adina Vălean.