Rămâi fără banii de pe card! Pericolul uriaş la care se expun milioane de români. Poliţia este în alertă totală

Rămâi fără banii de pe card! Pericolul uriaş la care se expun milioane de români. Poliţia este în alertă totalăSursa foto: Arhiva EVZ

Internetul și comerțul online vin la pachet și cu o serie de dezavantaje. Mulți români au fost păcăliți după ce au plătit sume uriașe pentru anumite produse. Polițiștii din Argeș au tras un semnal de alarmă și i-au sfătuit pe oameni să fie atenți. Pot rămâne oricând fără toţi banii de pe card.

Comerțul online poate fi extrem de periculos și plin de înșelăciuni. Mulți români s-au trezit fără bani în cont după ce au comandat anumite produse. Oamenii legii vin cu sfaturi pentru a nu pica pradă  hackerilor.

"Atenţionăm cetăţenii despre existenţa mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice", precizează IPJ Argeş.

Persoanele care se ocupă de înșelăciuni online urmăresc mai multe lucruri:

- obţinerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situaţiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor şi sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruşi pentru controlarea de la distanţă a telefonului/calculatorului infectat ori ştergerea datelor şi distrugerea unităţilor de memorie;

Rusia, tot mai disperată. Piratează un post TV ucraineană și difuzează un mesaj fals că Zelenski ar fi capitulat

Sursa: Arhiva EVZ

- prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obţinerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte şi metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar şi altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Mesajul Poliției

Polițiștii îți recomandă să verifici de mai multe ori ofertele care par a fi ireale. Un alt sfat este să nu apeși pe mesajul electronic cu un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document. Acest lucru le va permite vinovaților să afle detalii despre cardul tău sau suma din cont.

Înainte de a comanda produse de pe Internet, românii sunt rugați să verifice dacă comerciantul este real sau dacă are o reputație bună. Ar putea fi o pagină fantomă și ai putea rămâne fără bani în cont foarte ușor.

Oamenii legii recomandă să evităm produsele bune, dar la un preț mult prea mic. Este vorba de o metodă de înșelăciune foarte cunoscută. Aceștia te sfătuiesc să comanzi numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate şi să eviți tranzacţiile când ești conectat la reţele wi-fi publice.

Ne puteți urmări și pe Google News