Internetul lui Elon Musk este activ în România. Cât costă abonamentul și cum te poți conecta
- Ionel Sclavone
- 22 aprilie 2022, 19:23
Serviciile de internet furnizate de Elon Musk prin rețeaua de sateliți Starlink pot fi accesate și din România. Acestea au fost activate și sunt disponibile pentru orice își permite să plătească abonamentul la satelit. Trebuie spus că un astfel de abonament, la internet prin satelit nu este deloc accesibil, în acest moment, la nivelul României.
Elon Musk a activat serviciile de internet furnizate prin intermediul rețelei sale de sateliți și la nivelul României. Acest lucru a fost influențat și de războiul declanțat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie. Elon Musk s-a implicat după ce forțele de ocupație, rusești, au distrus o parte din infrastructura de internet din Ucraina.
Miliardarul american a activat constelația de sateliți care operează deasupra Europei de Est și a pus la dispoziția ucrainenilor servicii de internet Starlink.
Astfel, datorită acestei decizii, populația și autoritățile au reușit să păstreze active liniile de comunicație prin internet, chiar dacă infrastructura clasică de comunicații a fost distrusă.
Decizia lui Elon Musk l-a înfuriat pe Vladimir Putin care a încercat să doboare constalația de sateliți Starlink printr-un atac cu unde electromagnetice.
Cum poți avea acces la internet prin satelit
Pentru a avea acces la internetul furnizat de Elon Musk prin sateliții Starlink este nevoie de o antena, un router și o aplicație mobilă. Serviciile de internet sunt preluate direct din constelația de sateliți lansată de Space X, compania spațială a lui Elon Musk.
În acest fel sunt înlocuite conexiunile standard prin fibră optică, antenele 4G și 5G sau cablurile de rețea.
Iar unul dintre cele mai mari avantaje pe care le prezintă internetul prin satelit este că poate asigura o conexiune acolo unde serviciile tradiționale nu pot ajunge.
Cât costă un abonament la Elon Musk
Intrarea pe piața românească a Starlink a fost anunțată încă de anul trecut, iar cei interesați au avut chiar posibilitatea să plaseze precomenzi. În România, reprezentanții companiei au promis viteze de trafic care pot ajunge până la 250 Mbps.
„Noi folosim în activitatea noastră profesională astfel de conexiuni. Avem uneori de lucru în zone offroad, în pădure, unde nu avem alte opțiuni de internet, așa că am zis că oricât ar costa trebuie să încercăm soluția asta și după aceea să ne dăm cu părerea”, a declarat Andrei Drăgan, antreprenor, citat de Antena 3.
Pe de altă parte, trebuie spus că echipamentul care asigură accesul la acest tip de internet nu este deloc ieftin. Astfel, antena, routerul și aplicația costă în jur de 500 de euro, iar un abonament standard ajunge la 100 de euro.