Cele mai scumpe alimente din lume. Unele dintre ele costă mai mult decât o casă sau o mașină
- Simona Suciu
- 24 aprilie 2022, 16:48
Printre cele mai scumpe alimente din lume se numără foița de aur, un soi de pepene și strugurii care au bobul cât mingea de ping-pong. Din clasament nu lipsesc nici caviarul, peștele sau trufele.
V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai scumpe alimentele din lume?. Prețul unora depășește însă orice imaginație. Aceste delicatese sunt doar pentru cei care au sume impresionante în conturi.
Foița de aur comestibilă conduce detașat în topul celor mai scumpe alimente din lume și costă, nu mai puțin de 350.000 euro/kg. Se folosește pentru a înbogăți un fel principal sau pentru a da o notă de lux unui desert spectaculos. Restaurantul Serendipity 3 din New York se laudă cu cea mai scumpă înghețată, decorată cu o floare de aur de 23 de carate și care costă 1.000 de dolari, scrie stiati-ca.ro.
Fructe de lux
Pepenele Yubari este o altă delicatesă extrem de scumpă. Poate costa și chiar 12.000 dolari/bucata. Originar din Japonia, pepenele Yubari este crescut exclusiv în seră, în condiții de mediu extrem de stricte.
Tot din Japonia vin și Strugurii Ruby Roman, care au un preț exorbitant. Un ciorchine costă 4.000 dolari, astfel că amatorii de extravaganțe plătest 110 dolari pentru un singur bob. Sunt cultivați și comercializați în Japonia, iar dimensiunea unei boabe este cât o minge de ping-pong.
Delicatese rare
Caviarul Almas costă 12,500 de dolari kilogram. Este o delicatesă extrem de rară deoarece specia este pe cale de dispariție și este protejată. Maguro (ton roșu) este un pește extrem de fin considerat produs de lux. Un exemplat de 200 kg costă până la 118.000 dolari (aproximativ 590 dolari pe kg).
Cuibul de pasăre comestibil, un preparat mai puțin cunoscut, costă 2.000 dolari/kg. Aceste cuiburi sunt construite de anumite păsări asiatice, din propria lor salivă, care, în contact cu aerul, se întărește și căpătă un aspect de filamente.
Cel mai scump condiment
Șofran este cel mai scump condiment din lume și costă 7.800 dolari/kg. Șofranul sau firicelele de șofran sunt, de fapt, stigmatele florii mediteraneene Crocus sativus. Condimentul dă o savoare desebită mâncării și este folosit în toate restaurantele de lux.
Sunt și ciuperci extrem de scumpe, cum ar fi trufa albă care costă 3000 de dolari kilogramul. Scumpe sunt și ciupercile Matsutake, respectiv 1.000 dolari pe kg. Crește în Asia de Est, Europa și America de Nord. Este apreciată în bucătăria japoneză pentru mirosul său distinct condimentat-aromat.