Lovitură teribilă pentru România! Efectele războiului din Ucraina încep să se vadă. S-a limitat exportul unor produse agricole

Lovitură teribilă pentru România! Efectele războiului din Ucraina încep să se vadă. S-a limitat exportul unor produse agricoleCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ucraina, un mare producător agricol mondial, obișnuia să-și exporte produsele prin porturile Mării Azov și Mării Negre, dar după invazia rusă a fost nevoită să-și exporte produsele pe calea ferată prin granița de vest. Iar compania naţională de căi ferate din Ucraina a restricționat, temporar, livrările unor produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia şi România fără a explica motivul.

Anunțul a fost făcut de compania de consultanță agricolă APK-Inform, care nu a dat alte explicații. Mai exact, în perioada 16-18 aprilie, au fost instituite restricții cu privire la transportul de bunuri spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn și restricţii pentru transportul de cereale, oleaginoase şi alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov.

Aceeași firmă de consultanță, APK-Inform, susține că, din 16 aprilie până la noi ordine, există restricții la exportul de cereale și semințe către România prin punctele de frontieră de la Diakovo și Vadul-Siret.

Compania de căi ferate nu a dat explicaţii

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că sarcina principală a ministerului său este să găsească modalități alternative de export de cereale, întrucât țara vecină avea milioane de tone de produse agricole gata de export.

Solskyi a spus că aproximativ 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se aflau încă la bordul navelor blocate în porturile ucrainene din cauza invaziei ruse, iar o parte din această marfă ar putea fi avariată în viitorul apropiat.

În martie, exporturile Ucrainei de cereale și semințe oleaginoase au scăzut la 200.000 de tone, Ucraina dinainte de război exportând până la șase milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase într-o singură lună, informează Reuters.

Ucraina și Rusia, printre cei mai mari producători de cereale

Numai Ucraina produce 6% din toate caloriile alimentare comercializate pe piața internațională. Cel puțin asta se întâmpla înainte de a fi invadată de cea mai mare putere nucleară din lume.

Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, furnizând peste 17% din totalul grâului vândut peste granițele naționale. Dar situaţia s-a schimbat după invazia Rusiei în Ucraina şi lumea se întreabă dacă va exista pâine suficientă anul acesta care trebuia să provină din grâu ucrainean sau rusesc, care cu siguranță nu va mai fi.

Când vine vorba de cereale precum grâul, porumbul, orezul și orzul, marii jucători vorbesc despre milioane de tone, şi se tem că vor lipsi de pe piață. Grâul este mai problematic, deoarece recolta din iulie vine de la plantarea din februarie, martie. Iar exporturile de grâu sunt destinate în principal Africii de Nord și Asiei de Sud, Indonezia, Egipt, Pakistan, Bangladesh și Marocul așteptând fiecare peste un milion de tone de grâu ucrainean în această vară.

Aproape nimic din acel grâu nu a fost vreodată destinat să fie exportat în vreun loc din Europa sau America de Nord, deși deficiențele prognozate pe aceste continente au început deja să fie observate în prețurile grâului.

Piața internațională a cerealelor rămâne cu încăpățânare la ideea că nu există o problemă. Oamenii din Franța sau Italia nu s-au așteptat niciodată să li se livreze grâu ucrainean, dar acum concurează cu egiptenii și marocanii care acum caută noi surse de pâine, informează theconversation.