Putin amenință cu “arma cerealelor”. Pare mai periculoasă decât șantajul gazelor

Putin amenință cu “arma cerealelor”. Pare mai periculoasă decât șantajul gazelor

Printre cauzele izbucnirii Revoluției Franceze s-a numărat, fără îndoială și criza de pâine. Și asta chiar dacă istoria a pus pe nedrept replica imbecilă “Dacă nu au pâine, să mănânce cozonaci!” pe seama reginei Maria Antoaneta,

Și în zilele noastre, criza de cereale pare să fi provocat mari tulburări. Unii cercetători pun Primăvara Arabă pe seama faptului că în 2010 Rusia și-a restricționat exporturile de cereale din cauza secetei.Drept urmare, prețurile  la produsele alimentare au crescut la nivel mondial, iar asta s-a simțit mai cu seamă în țările arabe,

Nimeni nu contestă că e cât se poate de normal ca autoritățile ruse să aibă drept prioritate asigurarea alimentelor pe piața internă.  Totuțș,  Rusia avea rezerve importante de cereale când a impus o cotă de export în 2010. Acum, când pandemia amenință să provoace o criză globală de alimente, Putin pare din nou gata să transforme exportul de cereale într-o armă pentru războiul său hibrid.

Se pare că nu securitatea alimentară internă e motivul restricțiilor la export, ci dorința de a folosi cerealele ca pârghie de presiune politică. E același joc pe care Kremlinul îl face de ani buni cu ajutorul gazelor.

Gazele, Calul Troian al lui Putin în Europa

Care e PLANUL lui PUTIN? Încă o ȚARĂ a ajuns la DEGETUL SĂU MIC. Rusia acumulează PUTERE

Deși grâul reprezintă doar 2,3 la sută din exporturile totale ale Rusiei, e vorba de un procent important  din piața globală. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume și este de așteptat să controleze 20% din piețe de cereale până în 2028. Din cauza rolului tot mai mare al Rusiei ca putere globală a cerealelor, impactul internațional va crește.

Iar Putin nu e omul care să scape prilejul de a folosi această armă.  În ciuda avertismentelor de la Organizația Mondială a Sănătății și de la Organizația Mondială a Comerțului,  Rusia a impus o cotă de export pe cereale critice,  fi grâu, orz și porumb, pe măsură ce pandemia Cobid-19 a cuprins lumea. Mișcarea Rusiei a determinat și alte țări să-și mărească rezervele de cereale, adăugând încă o altă povară pe guvernele deja lovite de criza de sănătate.

Cele mai lovite au fost importatorii de top ai cerealelor rusești. Din fericire, cotele impuse de Kremin au expirat luna aceasta și nu au fost reînnoite, notează nationalinterest.org. Nimic nu garantează, însă, că Putin nu-și va folosi din nou acest atu cu prima ocazie favorabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News