Căderea părului poate fi oprită! Alimente benefice pentru un păr sănătos și puternic

Căderea părului poate fi oprită! Alimente benefice pentru un păr sănătos și puternic Sursa: Dreamstime.com

Căderea părului este influențată de mesele neregulate ori lipsite de vitamine și minerale, astfel că este deosebit de important să consumăm alimente care stimulează și fortifiază firul de păr, pentru ca aspectul și sănătatea părului să fie îmbunătățite. Părul se bazează pe vitaminele și mineralele din dietă pentru a rămâne puternic, astfel că fierul, zincul ori vitamina B5 pot preveni căderea acestuia.

Pe lângă alimentația necorespunzătore mai sunt și alți factori ce duc la căderea părului, de la stresul cotidian la tulburările de natură hormonală. Totuși, o alimentație bogată în zinc și fier constituie o sursă viabilă de nutrienți pentru folicul pilos, acea formațiune ce înconjoară rădăcina firului de păr.

Alimentele ce ajută la prevenirea căderii părului

Dacă ne dorim să combatem acest fenomen în mod eficient, este recomandat consumul de pește, carne de pui, brânză degresată, ouă, nuci, fasole și iaurt.

Putem consuma și produse din soia, dar cu moderație, asta pentru că studii asupra acestora arată că fitoestrogenii din compoziția lor pot favoriza apariția cancerului mamar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stafidele sunt bogate în fier, având proprietăți curative care întăresc rădăcina firului de păr și previn pierderea acestuia.

Fierul, un mineral indispensabil sănătății părului

Acest mineral joacă un rol cheie în producerea hemoglobinei, care la rândul ei transportă oxigenul către organe și țesuturi, fiind indispensabil vieții.

Dacă avem un nivel normal al hemoglobinei, scalpul ajunge să fie irigat cu sânge și oxigen în cantități suficiente, de aici rezultând și stimularea creșterii părului.

Nu înseamnă că dacă vom consuma mai mult fier vom grăbi procesul de creștere a părului, dar în lipsa acestui mineral, deficitul va conta în mod considerabil.

Fructele uscate, precum stafidele, dar și sucul de cireșe, vegetalele cu frunze verde închis (spanacul, urzicile, ș.a) ori cerealele integrale sunt surse bogate în fier.

Consumul de sare afectează sănătatea părului

Cel mai frecvent tip de cădere a părului este numit alopecia androgenetică, cunoscută și sub denumirea de „căderea părului cu model masculin” sau „căderea părului cu model feminin”. Acest lucru cauzează, de obicei, o rărire a firului de păr la bărbați și căderea părului la femei.

„Consumul a prea multă sare va provoca o acumulare de sodiu care se va dezvolta în jurul foliculilor de păr. Acest lucru afectează circulația sângelui care curge către foliculii de păr și împiedică nutrienții esențiali să ajungă la foliculi. În cele din urmă, acest lucru face ca părul să devină lipsit de viață, plictisitor și chiar poate provoca căderea părului”, explică Kevin Moore, pentru British GQ.

Limita zilnică de sare

Părul se bazează pe vitaminele și mineralele din dietă pentru a rămâne puternic. De exemplu, fierul și vitamina B5 pot preveni subțierea și conferă un scalp sănătos, în timp ce proteinele sunt vitale pentru putere și strălucire.

Adulții nu ar trebui să mănânce mai mult de 6 g de sare pe zi – aproximativ o linguriță, spune NHS. Aceasta conține 2,4 g de sodiu. Este ușor să ținem evidența sării atunci când o adăugăm noi înșine în alimente, dar multe alimente de zi cu zi conțin deja sare, inclusiv slănina și șuncă, brânza sau condimentele precum sosul de roșii.

Alimentele ambalate, cum ar fi pâinea, chipsurile, semi-preparatele și pizza pot conține mult peste limita zilnică de sare a unui adult.

Organismul se bazează pe sare pentru a regla funcția nervoasă și musculară, dar prea multă sare poate, printre altele, crește tensiunea arterială, ceea ce amplifică riscul de atac de cord ori de accident vascular cerebral.