Rușii dau Netflix în judecată. Ce sumă cer în instanță după ce platforma și-a suspendat serviciul de streaming

Rușii dau Netflix în judecată. Ce sumă cer în instanță după ce platforma și-a suspendat serviciul de streaming Netflix. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rușii sunt supărați pentru că Netflix s-a retras din țara lor și au dat compania în judecată. Cinefilii cer despăgubiri de 60 de milioane de ruble. Compania de streaming a renunțat complet și la toate producțiile rusești din cauza invaziei în Ucraina.

Mai mulți clienţi Netflix care au domiciliul în Rusia au dat în judecată platforma de streaming după ce aceasta s-a retras de pe piața rusească. Aceștia cer despăgubiri de 60 de milioane de ruble (aproximativ 677.071 de euro), anunță agenţia oficială TASS.

O plângere colectivă în acest sens a fost depusă la Tribunalul raional Hamovniceski din Moscova. „ Prezentăm o plângere colectivă împotriva serviciului american Netflix în faţa Tribunalului raional Hamovniceskidin Moscova. Plângerea se bazează pe încălcarea drepturilor utilizatorilor în relaţie cu refuzul unilateral al Netflix de a presta servicii în Rusia. Suma în această primă etapă se ridică la 60 de milioane de ruble", a precizat avocatul Konstantín Lukoianov.

Netflix a anunţat la începutul lunii martie suspendarea serviciilor sale în Rusia, ca protest pentru ceea ce Kremlinul numeşte "operaţiune specială militară" în Ucraina, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Netflix renunță la producțiile rusești

Netflix intrase pe piața din Rusia de aproape un an și avea doar un milion de abonaţi în Rusia, un procent infim dintre cei peste 222 de milioane de abonaţi din întreaga lume.

Înainte să se retragă complet, Netflix anunțase că paralizează întreaga sa activitate de producţie şi achiziţie de conţinuturi din Rusia.  Compania are în derulare patru proiecte originale în limba rusă, inclusiv mult-aşteptatul serial "Anna K", inspirat din romanul "Anna Karenina" de Lev Tolstoi, şi "Zato", o producţie a cărei acţiune se desfăşoară în perioada destrămării Uniunii Sovietice.

Netflix schimbă regulile

Netflix încearcă să își întregească veniturile după ce a înregistrat o stagnare a numărului de abonați. Compania a anunțat recent că va aplica o nouă metodă pentru a determina fiecare utilizator să îşi facă cont și să nu îl mai folosească pe al părinților sau prietenilor. În urma unei analize Netflix a observat că multe dintre abonamentele care aveau platforma disponibilă de 4 device-uri erau împărțite între persoane care nu locuiau la aceeași adresă.

Abonații vor putea să adauge doar doi utilizatori suplimentari, în schimbul sumei de 2,99 de dolari, de persoană. Contul nu mai poate fi împărțit cu alți prieteni sau rude fără ca aceștia să plătească. Pentru o suma de bani, cei doi utilizatori vor beneficia de propriile date de autentificare, dar și recomandări Netflix personalizate preferințelor lor.