Igiena corpului, sfaturi de la specialiști! Cum putem reduce infecțiile bacteriene

Igiena corpului, sfaturi de la specialiști! Cum putem reduce infecțiile bacterieneSursa foto: Arhiva EvZ

Medicul ORL Remus Mihalcea vorbește despre dopul cerumen și despre cum se formează acesta, dar și despre metodele prin care putem îngriji zona urechii. Deși are un rol protector, cerumenul în exces duce la formarea unui dop, care poate ajunge să afecteze sănătatea canalului auditiv exterior. Totuși, igiena trebuie menținută, iar medicul ne explică cum putem face acest lucru corect.

Medicul Remus Mihalcea transmite că cerumenul are rolul său în protejarea organismului de infecțiile la nivelul urechii, dar acumularea sa în exces poate fi o reală problemă.

Ce este cerumenul și care e rolul său

„Dopul cerumen sau cerumenul este excretat de glandele sebacee, aflate în grosimea tegumentului ce tapezează conductul auditiv extern.

Cerumenul este secretat sub formă lichidă, dar în contact cu aerul, acesta se solidifică. Are un rol protectiv. Practic, ne fereşte de apariţia infecţiilor bacteriene sau fungice la nivelul conductului auditiv extern.

Este un mediu acid şi are rolul de a opri particulele de praf ce intră în ureche", spune medicul ORL, în cadrul rubricii de profil a Antenei 3.

Dopul cerumen, cauzat de toaletarea incorectă a canalului auditiv

Medicul explică faptul că dopul cerumen se formează ca urmare a toaletării incorecte a canalului auditiv extern al urechii.

„Prin utilizarea beţişoarelor de ureche nu facem decât să împingem acest cerumen către timpan, unde impactează şi nu de puţine ori duce la scăderea auzului sau la perforarea membranei timpanale”, transmite specialistul.

Conform medicului, o toaletare corectă se face „după fiecare baie sau duş cu un capăt al prosopului foarte subţire. Fără a introduce alte obiecte. Spălăm cu apă şi săpun, dar nu zilnic!”, spune acesta.

Simptomele dopului cerumen

Printre cele mai frecvente forme de manifestare a dopului cerumen se numără diminuarea auzului, dar și presiunea ori senzația prezenței unui corp străin în ureche.

Dacă nu putem apela la un medic, așa cum ar fi indicat, putem folosi apă oxigenată, care are rolul de a înmuia dopul produs.

Totuși, apa oxigenată se poate utiliza doar dacă ştim că „nu avem membrana timpanală perforată", așa cum îndrumă medicul Remus Mihalcea.

Tratarea senzației de mâncărime la nivelul urechii

Mâncărimea urechilor este provocată de mai mulți factori printre care: piele uscată, infecție la nivelul urechii, psoriazis, dermatită sau din cauza acumulării de apă în ureche, după ce ați fost la piscină sau după ce ați făcut baie.

Mâncărimea urechii poate fi cauzată și de o infecție fungică. Indiferent de cauză, urechea trebuie menținută curată în permanență.

Pentru o curățare eficientă puteți amesteca apă normală cu apă oxigenată, aplicând câteva picături în ureche.

Pentru restaurarea pH-ului și pentru efecte anti-inflamatorii, pot fi de ajutor câteva picături de gel de aloe vera, aplicate în ureche.

În tratarea infecțiilor urechii, mai ales în cazul copiilor, este recomandat siropul de coacaze, care dacă este băut în mod regulat, poate preveniri sau chiar trata astfel de afecțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News