Avertisment teribil pentru aceşti români! Sechele grave după infectarea cu Covid-19! Creierul, cel mai afectat

Avertisment teribil pentru aceşti români! Sechele grave după infectarea cu Covid-19! Creierul, cel mai afectatSursa Foto: Arhiva EVZ

Supraviețuitorii Covid-19 au fost avertizați că ar putea avea probleme cu creierul din cauza infecției cu virusul. În zeci de studii s-a demonstrat că acesta este afectat chiar și în cele mai ușoare forme de boală.

Au fost raportate dificultăți de concentrare și probleme de memorie, unele studii încurajatoare sugerând că majoritatea oamenilor văd îmbunătățiri în șase până la nouă luni. Noul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, a analizat persoanele cu vârsta peste 50 de ani din Marea Britanie care au avut un caz ușor de Covid.

Probleme în urma infecției cu Covid-19

Toți cei 785 de participanți se aflau în UK Biobank, o bază de date pentru cercetarea medicală, și au avut două scanări ale creierului la 38 de luni distanță.Un total de 401 de participanți au fost testați pozitiv pentru Covid între cele două scanări.Studiul a descoperit o serie de efecte asupra creierului, în medie la 4,5 luni după infectare.

Supraviețuitorii Covid au avut o reducere mai mare a grosimii materiei cenușii și leziuni tisulare în regiunile creierului asociate cu mirosul.Ei au avut o reducere a dimensiunii întregului creier și, după ce au efectuat o serie de teste, au arătat o scădere a funcției cognitive.Efectele au variat între 0,2 și 2% modificări suplimentare în comparație cu participanții care nu fuseseră infectați.

Profesorul GwenaëlleDouaud, autorul principal al studiului, a declarat: „În ciuda faptului că infecția a fost ușoară pentru 96% dintre participanții noștri, am observat o pierdere mai mare a volumului materiei cenușii și leziuni tisulare mai mari la participanții infectați.

Profesorul Stephen Smith, autor principal al studiului, a spus: „Faptul că avem scanarea pre-infecție ne ajută să distingem modificările creierului legate de infecție de diferențele care ar fi putut preexista în creierul lor”.

Refacerea creierului

Cercetătorii de la Universitatea Tulane au raportat săptămâna trecută descoperiri bazate pe studiul primatelor, care sunt folosite în studii pentru asemănarea cu oamenii.Ei au descoperit umflarea severă a creierului și leziuni legate de fluxul sanguin redus sau de oxigen la creier. Ei au găsit dovezi ale sângerărilor mici, leziuni a neuronilor și moarte - chiar și la primate care nu au avut o boală gravă.

Investigatorul principal, Dr. Tracy Fischer, a spus: „Deoarece subiecții nu au prezentat simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aștepta să aibă severitatea bolii pe care am găsit-o în creier.Dar constatările au fost distincte și profunde și, incontestabil, a fost un rezultat al infecției.”

Între timp, cercetătorii - inclusiv de la universitățile Imperial College London și Cambridge - au descoperit cum Covid-19 poate provoca o „scădere substanțială” a inteligenței.Descoperirile au venit dintr-o serie de teste de memorie, raționament, planificare și rezolvare de probleme pe peste 81.300 de persoane.

Într-un test clasic de inteligență, ei ar fi pierdut echivalentul a șapte puncte în IQ, a susținut echipa. „Aceste rezultate sunt în concordanță cu rapoartele de Covid, unde „ceața creierului”, probleme de concentrare și dificultăți de a găsi cuvintele corecte sunt comune.Deficitele au avut un efect substanțial pentru persoanele care au fost internate.”

Un alt studiu a asigurat că „ceața creierului” nu ar trebui să persiste mai mult de un an.Pacienții cu Covid au obținut scoruri semnificativ mai slabe în memoria episodică și în capacitatea lor de a menține atenția asupra unei sarcini în timp.Cu toate acestea, profesorul MasudHusain, de la Universitatea Oxford, a spus că este „încurajator” faptul că atenția și memoria majorității oamenilor revin „în mare parte la normal în șase până la nouă luni”.

Afectarea organelor sănătoase

După ce au efectuat autopsia victimelor Covid, oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins au descoperit că celulele mari numite megacariocite ocupă spațiu și lăsau mai puțin spațiu pentru ca sângele să treacă liber prin creier.

Uneori, sistemul imunitar intră într-un exces ca răspuns la un virus, eliberând prea multe molecule inflamatorii numite citokine.Acest fenomen, cunoscut sub numele de furtună de citokine, poate răni organele sănătoase, inclusiv creierul, precum și plămânii și inima. Acest lucru a dus la moartea multor victime ale Covid-19, iar cei care supraviețuiesc pot avea daune pe termen lung.

Furtuna de citokine este de obicei mai frecventă la persoanele care sunt nesănătoase, au o boală pe termen lung, sunt mai în vârstă sau care au o afecțiunegravă, a spus profesorul Goodwin, potrivit The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News