Lovitură puternică pentru propaganda din Rusia. Decizia fără precedent luată de Google

Lovitură puternică pentru propaganda din Rusia. Decizia fără precedent luată de Google Sursa foto: 14640829 © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Youtube a blocat canalul oficial al Dumei de stat a Rusiei pe motiv că încalcă regulile platformei sociale. Imediat Rusia a trecut la amenințări, care lasă să se înțeleagă că și Youtube ar putea fi interzis, la fel ca Facebook și Instagram.

Google a transmis că a blocat temporar canalul oficial de Youtube al Dumei de stat din Rusia, în urma încălcărilor regulilor împuse de  platforma socială. Potrivit Google hotărârea a fost luată și în conformitate cu sancțiunile occidentale impuse Rusiei, ca răspuns la invazia militară din Ucraina, transmite news.ro.

Reacția Rusiei la această restricționare nu a întârziat să apară. „YouTube şi-a semnat propriul mandat“, au transmis oficialitățile de la Moscova. Această propoziție dă de înțeleles că și youtube ar putea fi restricționată în Rusia după Facebook și Instagram. De asemenea, Autoritatea Roskomnadzor a solicitat deblocarea imediată a canalului oficial de Youtube al Dumei de Stat.

Interdicție pentru Meta

Facebook a fost blocat în Rusia din 4 martie, iar Instagram din 14 martie. Mai mult, Tribunalul din Moscova a emis ulterior o decizie judecătotrească de interzicere a platformelor sociale după ce a calificat Meta ca fiind o organizație extremistă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost interzisă activitatea holdingului transnațional american Meta Platforms Inc. de a vinde produse – rețelele sociale Facebook și Instagram – pe teritoriul Federației Ruse pe motiv că desfășoară activități extremiste. Cererea Parchetului General al Rusiei trebuie satisfăcută, (…) decizia instanței trebuie executată imediat”, a anunțat canalul telegrafic al instanțelor de jurisdicție generală de la Moscova.

Deranjați de criticile dure

Decizia Tribunalul Tverskoy nu se aplică activităților mesagerului WhatsApp de la Meta din cauza lipsei funcțiilor de diseminare publică. Indivizii și organizațiile nu vor fi trase la răspundere pentru acuzații de extremism pentru utilizarea Facebook și Instagram.

”Utilizarea serviciilor Meta de către persoane fizice şi juridice nu ar trebui să fie calificată ca participare la activităţi extremiste. Oamenii nu vor fi traşi la răspundere pentru simpla utilizare a serviciilor Meta”, a spus un reprezentant al parchetului.

Igor Kovalevsky, un reprezentant al FSB, a declarat că activitățile lui Meta au fost îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate. Oficialul susține că decizia instanței de a interzice Facebook și Instagram în Rusia trebuie pusă imediat în aplicare.

Un reprezentant al Roskomnadzor a reamintit, în instanță, că Meta a fost în mod repetat tras la răspundere administrativă pentru difuzarea de informații extremiste și alte conținuturi interzise pe rețelele de socializare.

Acuzațiile au fost negate de reprezentanții Meta. Aceștia au cerut instanței să respingă acțiunea, subliniind că nu este de competența sa să judece cauza împotriva companiei străine. Judecătoarea Olga Solopova nu a ținut cont de declarațiile acestora și a respins toate cererile inculpatului.