Ne pregătim de război? Mutarea care îl va scoate din minţi pe Vladimir Putin NATO schimbă strategia

Ne pregătim de război? Mutarea care îl va scoate din minţi pe Vladimir Putin NATO schimbă strategia Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

NATO își va permanentiza prezența militară pe flancul estic pentru a face față unei potențiale invazii rusești. Anunțul a fost făcut chiar de secretarul general Jens Stoltenberg, într-un interviu. Războiul din Ucraina i-a făcut pe comandanții militari ai alianței să regândească strategiile pe termen lung și să ia în calcul scenarii dintre cele mai sumbre.

Comandanții militari ai NATO iau în considerare întărirea flancului estic al alianței cu o forță militară permanentă, de amploare. Aceștia lucrează la elaborarea unor planuri militare în acest sens, având drept obiectiv contracararea oricărei posibile invazii venite dinspre Rusia.

Astfel, la granițele NATO, vor fi desfășurate forțe militare de amploare, capabile să înfrunte orice armată invadatoare. Informația a fost prezentată de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Oficialul NATO a acordat un interviu, pentru Sunday Telegraph, în care a făcut mai multe aprecieri cu privire la viitorul în această zonă, după cum transmit DPA şi Reuters.

„Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră. (…) NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Şi asta este exact ceea ce facem”, a declarat şeful NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele trecute, Jens Stoltenberg a anunțat că NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, pentru a susține forțele militare de apărare. El a refuzat să comenteze despre sistemele de armament pe care le furnizează fiecare stat membru, dar a apreciat că rezultatele armelor livrate până acum sunt clare.

Sursa: arhiva EVZ

Mai mulți bani pentru industria de apărare

Jens Stoltenberg a declarat că alianţa se află „în mijlocul unei transformări foarte fundamentale”, acestea fiind reflecția consecințelor pe termen lung ale acțiunilor lui Vladimir Putin. Secretarul general Stoltenberg a precizat că mica forţă a alianţei de la graniţa de est va fi transformată într-o prezenţă majoră. Aceasta va fi consecința regândirii poziției NATO în contextul amenințării rusești.

„Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO”, a declarat oficialul.

Pe de altă parte, Stoltenberg a spus că această resetare trebuie să fie însoţită de o creşterea cheltuielilor naţionale de apărare ale membrilor alianţei. Iar în acest sens a subliniat angajamentul cancelarului german Olaf Scholz de a majora bugetul de apărare pentru Germania de la 1,5% la 2% din PIB.

„Având în vedere dimensiunea economiei germane, acest lucru reprezintă o diferenţă uriaşă şi pentru cheltuielile totale de apărare ale NATO”, a spus secretarul general al alianței.

Alertă totală în România! Toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani sunt vizați. Decizia lui Nicolae Ciucă

Sursa foto: EPA

NATO se va adapta noilor realități

Oficialul a precizat că realitatea s-a schimbat, iar o prezență militară sporită va fi o nouă normalitate în contextul securității europene. Astfel, sunt luate în considerare noi opțiuni pentru adaptarea NATO la realitățile din prezent.

„Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a anunţat recent că îşi va prelungi cu un an mandatul în fruntea organizaţiei. În acest context, el a precizat că deciziile privind resetarea și reorganizarea NATO vor fi luate la summitul care va avea loc la Madrid în iunie.

În prima fază, NATO va desfășura în total opt unități multinaționale de luptă de-a lungul flancului estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a explicat Stoltenberg, viitoarea strategie militară a alianței.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate de securitate și trebuie să adaptăm descurajarea și apărarea noastră pe termen lung”, a spus el, citat de insider.gr.