Nenorocirea care ne lovește, în plin război! Prețurile au sărit în aer. Specialiştii au venit cu date concrete

Nenorocirea care ne lovește, în plin război! Prețurile au sărit în aer. Specialiştii au venit cu date concrete Sursa: Arhiva EVZ

Prețurile la alimente cresc de la o zi la alta, în toată lumea, în contextul războiului din Ucraina. Raportat la aceeași perioadă a anului 2021, prețurile mondiale la alimente au crescut cu 33,6%. Cele mai mari scumpiri se înregistrează la cereale și uleiuri, după cum a anunțat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care funcționează în cadrul ONU.

Prețurile alimentelor la nivel global au crescut cu 33,6%, în luna martie 2022, raportat la aceași perioadă a anului trecut. Conform indicelui global al prețurilor (Food Price Index), scumpirea a fost cu 13% raportat la luna februarie a anului 2022.

Indicele global al prețurilor (Food Price Index) afișează prețurile la un coș alimentar alcătuit din cereale, ulei vegetal, lactate, carne și zahăr. Conform informațiilor statistice, acesta a ajuns la 159,3 puncte în martie 2022. Este un maxim istoric, după ce valoarea sa a crescut cu 17,9 puncte, repectiv 13% față de luna februarie 2022.

Astfel, costurile pentru uleiuri vegetale au crescut cu 23,2% față de luna februarie, iar cele la cereale cu 17,1%. Creșterea a fost de 19,7% la grâu și de 19,1% la porumb.

Aceste scumpiri la alimente se datorează în principal războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în 24 februarie.

sursa: arhivă EVZ

Rusia și Ucraina cei mai mari exportatori

Astfel, cele două state, Rusia și Ucraina sunt cei mai mari exportatori mondiali de cereale, grâu, porumb, orz şi floarea soarelui.

„Împreună, Federaţia Rusă şi Ucraina sunt responsabile de 30%, respectiv 20% din exporturile mondiale de grâu şi porumb în ultimii trei ani”, arată FAO.

Or, războiul din Ucraina a blocat exporturile de cereale în alte state ale lumii. Navele comerciale au fost supuse unui blocaj de marina militară rusă care a încercat să oprească traficul naval în această zonă. De altfel, mai multe nave comerciale sub pavilion internațional au fost atacate cu rachete de ruși.

În aceste condiții, prețurile la zahăr au urcat cu 6,7%, carnea s-a scumpit cu 4,8%, iar lactatele au înregistrat o creștere a prețurilor de 2,6%.

Previziunile sunt sumbre

Previziunile economice arată că, în acest an, pe fondul războiului din Ucraina, producția mondială de grâu va scădea la 784 de milioane de tone. Aceasta comparativ cu 790 de milioane de tone cât era estimat la începutul anului. Reducerea producție de grâu se datorează faptului că 20% din suprafața îmnsămânțată cu grâu de iarnă, în Ucraina, nu poate fi recoltată.

În aceste condiții, comerțul mondial cu cereale se va reduce cu până la 490 de milioane de tone. Principala cauză, așa cum arătam mai sus, este legată de problemele de transport din Marea Neagră. Vor crește, în schimb, exporturile de cereale din India, UE, SUA și Argentina.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News