Nenorocirea care va lovi România, în plin război! Preţurile vor sări în aer. Inflația alimentară, tot mai crescută

Nenorocirea care va lovi România, în plin război! Preţurile vor sări în aer. Inflația alimentară, tot mai crescută Sursa: arhivă EVZ

Ucraina era, înainte de invadarea sa, una dintre țările cu cel mai mare potențial de exportare a grâului. Prețul acestuia a crescut alarmant, atingând recordurile înregistrate acum 14 ani. Întreaga comunitate europeană se confruntă cu o criză energetică fără precendent. Statele Unite și Canada, cele mai mari țări producătoare de grâu de pe Glob se confruntă cu cu fenomenul de inflație alimentară.

După declanșarea războiului din Ucraina, prețurile globale la grâu s-au majorat cu 40%, la bursa de cereale de la Chicago. Din acest motiv, inflația alimentară a crescut și mai mult, raportat tot la nivel global.

Exporturile de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau 30% din totalul de exporturi globale și 20% din exporturile de porumb. Întreruperea furnizării de cereale către contractanți face ca securitatea alimentară a indivizilor să fie serios pusă în pericol.

Mai mult decât europenii suferă populația din Orientul Mijlociu și nordul Africii, statele din aceste regiuni fiind dependente de importurile de cereale, așa cum avertizează Julie Marshall, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar cerealele înregistrează creșteri masive de preț

Întreaga comunitate europeană se confruntă cu o criză energetică fără precendent, după ce prețurile la gaze și petrol au explodat, pe fondul războiului ruso-ucrainean. Mai departe, au crescut costurile pentru trasportatorii de marfă sau materii prime, precum oțelul.

Statele Unite și Canada, cele mai mari țări producătoare de grâu de pe Glob se confruntă, de asemenea, cu fenomenul de inflație alimentară.

„Din păcate, pe termen scurt și intermediar, inflația alimentară și costul produselor de panificație din Statele Unite vor crește mai mult. Acest lucru îi va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a transmis Robb MacKie, directorul executiv al companiei American Bakers Association.

Consiliului Internațional al Cerealelor (IGC) a calculat că rezervele din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan vor înregistra o scădere record a ultimilor 9 ani, de 57 de milioane de tone, doar până la finalul sezonului 2021-2022.

O nouă criză lovește crunt România

Războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina are consecințe economice semnificative. Potrivit datelor de pe bursa EuroNext de la Paris, joi, preţul grâului a sărit de 323 euro/tonă, în creştere cu 37% faţă de ieri, al porumbului a ajuns la 295 euro/tonă, fiind în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă şi al rapiţei a ajuns la 785 euro/tonă, plus 45%. Potrivit specialiștilor, o nouă criză alimentară va explodat după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Asta în contextul în care pandemia a slăbit deja semnificativ economia mondială.

„Pe termen scurt vor creşte preţurile. Apoi totul este în funcţie de durata conflictului. Totuşi, câştigurile pe pieţe vor fi pentru cei norocoşi dar care îşi vor asumă şi riscuri mari”, spune Ştefan Gheorghiţă, cu experienţă de peste două decenii în agrobusiness proprietarul Triagroexim, o companie care produce cereale în judeţul Brăila.

Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, Transylvania Invest, spune că preţurile au crescut în fiecare zi în această săptămână şi cumpărătorii finali nu vor să mai cumpere la aceste preţuri, pentru că nu le pot transpune în preţul produsului finit. „Astăzi, Egiptul are o licitaţie şi lucrurile ar putea să se tempereze dacă cumpără grâu din Rusia.”