Nicolae Ciucă a dat lovitura! I-a luat faţa lui Klaus Iohannis. Este dezvăluirea momentului în politică (SONDAJ)

Nicolae Ciucă a dat lovitura! I-a luat faţa lui Klaus Iohannis. Este dezvăluirea momentului în politică (SONDAJ)Sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă este considerat politicianul român cel mai indicat să gestioneze treburile țării în contextul războiului din Ucraina. Pe locul doi se situează actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Pe de altă parte, însă, românii nu cred că Rusia va invada și țara noastră, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, cei mai mulți nu s-ar înrola ca să lupte.

Cea mai mare parte dintre români consideră că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu este justificată și nici îndreptățită. În acest sens s-au pronunțat 68% dintre românii care au participat la un sondaj realizat de Avangarde. Doar 8% dintre cei chestionați consideră că Rusia a avut motive să invadeze statul vecin, în vreme ce 22% spun că nu pot aprecia. Doar 2% au refuzat să se pronunțe pe acest subiect.

Aproape jumătate dintre românii care au răspuns la întrebările operatorilor nu au nici o opinie cu privire la învingătorul din războiul ucrainean. Cei mai mulți, 34% văd o victorie a Rusiei, iar 18% cred că Ucraina va fi câștigătoarea confruntării armate.

În contextul războiului, marea majoritate a românilor, 71%, consideră că Rusia a comis crime de război împotriva populației civile din Ucraina. Doar 4% dintre români sunt de părere că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu reprezintă crime de război. Aproape un sfert dintre cei chestionați, 23%, au spus că nu pot aprecia, iar 2% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Sursa foto: Gov.ro

Românii nu cred că va fi război în țara noastră

Majoritatea românilor, 61%, nu cred că Rusia va ataca și România, după ce va încheia ostilitățile în Ucraina. Un procent destul de ridicat, 29%, nu pot aprecia acest lucru, iar 8% se tem că o invazie a Rusiei în România este posibilă. În eventualitatea declanșării unui război pe teritoriul României, 39% dintre românii aflați în țară nu se vor înrola în armată, ca să lupte. Un procent de 30% sunt de părere că românii vor merge în armată, iar 29% nu se pot pronunța pe acest subiect.

Cei mai mulți dintre cei care au participat la sondaj, 52%, sunt de părere că românii plecați în străinătate nu se vor întoarce ca să lupte în România. Doar 18% cred că acest lucru se va întâmpla, în vreme ce 28% nu au o opinie formată în legătură cu acest subiect.

În acest context, 47% dintre români se opun introducerii serviciului militar obligatoriu în România, iar 30% sunt de acord cu o astfel de măsură. Alți 23% dintre cei care au răspuns la chestionar nu se pot pronunța.

În schimb, în cazul declanșării unui război pe teritoriul României, 46% dintre români sunt dispuși să rămână în țară. Alți 26% susțin că vor pleca peste hotare, în locații mai sigure, iar 26% nu știu încă ce vor face.

Sursa: Facebook

Politicianul cel mai potrivit să conducă România

În condițiile războiului din Ucraina, Nicolae Ciucă este cel mai potrivit să conducă și să gestioneze situația din România, sunt de părere 8% dintre români. Pe locul doi în acest top al încrederii se află Mircea Geoană creditat tot cu 8% din încrederea românilor.

Doar 3% dintre cei întrebați au indicat o altă personalitate politică, în vreme ce majoritatea românilor nu și-ar încredința destinul nici unuia dintre reprezentanții clasei politice. Un procent de 41% dintre cei care au răspuns sunt de părere că nici un politician român nu poate gestiona situația din România în contextul războiului din Ucraina.

La fel de important este, în acest caz, să menționăm că 40% dintre cei chestionați nu au oferit nici un răspuns.

Mircea Geoană despre relația NATO - China

Sursa foto: EVZ

Date tehnice despre sondajul Avangarde

Sondajul Avangarde, intitulat „Despre război și patriotism” a fost realizat în perioada 20 ianuarie – 22 martie 2022. Chestionarul de sondaj a fost aplicat prin interviu telefonic unui eșantion format din 701 subiecți. Este vorba despre populația adultă neinstituționalizată a Româniie. Eșantionul ales a fost de tipul probabilist, aleator simplu.

Marja de eroare a cercetării este de 3,9% pentru un nivel de încredere de 95%.