Alexei Navalny, opozantul lui Putin: Războiul din Ucraina este condus de un grup de bătrâni nebuni. Rusia se va dezintegra

Alexei Navalny, opozantul lui Putin: Războiul din Ucraina este condus de un grup de bătrâni nebuni. Rusia se va dezintegra Sursă: Andrey Lukovskii | Dreamstime.com

Presa internațională a publicat comentariile făcute de opozantul Alexei Navalny în fața instanței, despre invazia militară rusă în Ucraina. Rapoarte ale postului rus de știri Media Zona dezvăluie cum criticul lui Putin a susținut că războiul a fost „planificat de bătrâni nebuni” și că invazia militară va conduce la prăbușirea țării.

În timpul unei audieri la Tribunalul Districtual Lefortovsky din Moscova, procurorii au susținut că Alexei Navalny a dat dovadă de dispreț față de instanță în timpul unui proces de calomnie împotriva veteranului Ignat Artemenko, anul trecut. De asemenea, el este acuzat de fraudă, în legătură cu colectarea de fonduri pentru Fundația Anticorupție (FBK).

Instanța a interogat 16 persoane care au fost invitate de procuratură, dintre care patru au fost presupuse victime, trei experți și nouă martori. Printre cei chemați la bară s-a numărat și fostul angajat al FBK Fedor Gorozhanko, care a calificat cazul împotriva lui Navalny drept „absurd”.

Războiul din Ucraina este întreținut de „un grup de bătrâni nebuni”

La 15 martie, în timpul procesului, Navalny și-a oferit părerea despre invazia rusă în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este doar un grup de bătrâni nebuni. Nu le pare rău pentru nimeni și nimic. Și, nu în ultimul rând, nu le pare rău pentru țara noastră. Patria lor este reprezentată de conturile elvețiene. Și oricât de mult ar răsuci ei patriotismul, acesta este un mit. Și asta este o amenințare uriașă pentru noi toți. Ce trebuie făcut, de fapt, este clar. Este de datoria fiecărei persoane acum să lupte în acest război. Pentru că se spune: cei care fac pace vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu”, a spus Alexei Navalny.

Opozantul lui Vladimir Putin a spus că consecințele războiului „vor fi prăbușirea, dezintegrarea țării noastre”.

„Sună sălbatic, dar și sintagma „război ruso-ucrainean” sună sălbatic. Am spus în această sală, când a început procesul, că toți cei care cred că va fi un război sunt nebuni”, a spus el, potrivit 19fortyfive.com.

Rusia cere o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru Navalny

Procurorii ruși cer o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru Navalny, un critic de lungă durată al președintelui Vladimir Putin și președinte al Partidului Progresului. Navalny se confruntă cu acuzații de fraudă și sfidare a instanței, care au fost condamnate pe scară largă ca fiind acuzații exagerate menite să îl reducă la tăcere și să împiedice disidența împotriva guvernului rus.

În pledoariile finale de marți, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare, precum și o amendă de 1,2 milioane de ruble (10.700 de dolari).

Navalny se află deja în închisoare și execută o pedeapsă de 2,5 ani. El a fost încarcerat în februarie 2021, la întoarcerea din Germania în Rusia, după ce a primit tratament medical de urgență pentru o presupusă otrăvire cu Novichok care a avut loc în august 2020. Novichok este un agent neurotoxic cunoscut ca fiind folosit pentru a ucide criticii guvernului rus. Kremlinul a negat implicarea în otrăvire, dar guvernele occidentale, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, l-au acuzat pe Vladimir Putin că și-a dat acordul pentru otrăvire.