Germania trimite o undă de şoc în Europa! Decizia istorică luată în plin război. Sume record pentru înzestrarea armatei

Germania trimite o undă de şoc în Europa! Decizia istorică luată în plin război. Sume record pentru înzestrarea armatei Sursa: arhiva EVZ

Pentru că securitatea în Europa nu mai poate fi garantată, Germania are de gând să crească bugetul pentru cheltuieli militare. Conform proiectului de buget care urmează să fie dezbătut în Parlamentul Germaniei, sectorul militar ar benefia de 50 de miliarde de euro pentru anul 2022. Sursele guvernamentale, citate de AFP, spun că acesta este „un record” în ceea ce privește sumele alocate anterior. Mai mult, autoritățile germane „lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina", care ar putea viza scăderea prețului la combustibil, prin compensații de la stat, conform presei germane. 

Conform proiectului de buget care urmează să fie dezbătut în Parlamentul Germaniei, sectorul militar ar benefia de 50 de miliarde de euro pentru anul 2022. Sursele guvernamentale, citate de AFP, spun că acesta este „un record” în ceea ce privește sumele alocate anterior.

Pe lângă acest buget, a fost creat un fond special, în valoare de 100 de miliarde de euro, ce va putea fi accesat în decursul mai multor ani.

În anul 2018, apărarea germană beneficia de 38, 8 miliarde de dolari, în timp ce în 2021 această sumă ajunsese la 47 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, autoritățile germane „lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina", care ar putea viza scăderea prețului la combustibil, prin compensații de la stat, conform presei germane.

Germania se distanțează de conflictul Rusia-Ucraina! Nu va livra arme

Germania exclude să livreze arme Ucrainei în actualul context de criză cu Rusia, considerând că aceasta nu ar face decât să agraveze tensiunile, conform ministrului Apărării, Christine Lambrecht.

„Livrările de arme nu ar contribui acum la dezamorsarea crizei, o poziţie care întruneşte consens în interiorul guvernului federal condus de Olaf Scholz”, a afirmat Christine Lambrecht, într-un interviu publicat în săptămânalul Welt am Sonntag.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat că politica Germaniei este centrată pe a nu livra arme letale în zone de conflict. La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu va critica alte state pentru că sunt pregătite să livreze arme Ucrainei. „Însă nu cred că este realist să credem că astfel de livrări ar putea înclina balanţa militară”, a afirmat aceasta pentru Sueddeutsche Zeitung.

În interviul pentru Welt am Sonntag, ministrul Apărării s-a referit şi la situaţia din Mali, adresându-le un avertisment ruşilor. Sosirea de mercenari ruşi ai grupului rus Wagner în Mali „va avea consecinţe”, a prevenit ea.

Volodimir Zelenski acuză Germania

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat public Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și dispozitive speciale care pot detecta lunetiști camuflaţi.

„Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive”, a declarat Zelenski.

Acuzaţii similare au fost lansate şi de către ministrul ucrainean al Apărării care a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă, relatează Agerpres.