Evenimentul ZileiActualitateArmata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Raport exploziv prezentat în Bundestag

Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Raport exploziv prezentat în Bundestag

Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Raport exploziv prezentat în Bundestag
Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Este concluzie unui raport exploziv despre starea Bundeswehr prezentat oficialităților de la Berlin.

Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Cândva temuta „Bundeswehr” este acum subfinanţată şi insuficient pregătită. Ea nu ar putea răspunde provocărilor moderne în domeniul apărării. Este concluzia unui raport prezentat marţi în parlament de ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi de conducerea militară a ţării, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Bundeswehr-ul nu este suficient pregătit pentru provocările şi ameninţările de mâine”, se arată în documentul prezentat în Bundestag de ministrul Kramp-Karrenbauer şi de inspectorul general Eberhard Zorn.

Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă

Forţele armate ale Germaniei se confruntă cu o situaţie de securitate în schimbare şi cu transformări tehnologice importante, se mai afirmă în raport. Dar armata a fost „subfinanţată” şi „insuficient pregătită”. De asemenea, Bundeswehr a fost „orientată unilateral spre operaţiuni în străinătate”, se mai arată în document.

Raportul mai precizează că Rusia este un adversar strategic pentru Bundeswehr. Ministrul și militarul explică faptul că Rusia „şi-a sporit recent ameninţările militare şi politice”.

Ministrul Annegret Kramp-Karrenbauer și inspectorul general Eberhard Zorn au anunţat că vor promova proiecte de înzestrare. Unul dintre acestea este drona Euro. Altul vizează achiziţia unui elicopter cu forţă de ridicare mărită.

Plan pentru „un Bundeswehr al viitorului”

Cei doi au vorbit parlamentarilor despre un plan privind „un Bundeswehr al viitorului”. Acest proiect urmează să fie dat publicităţii în luna mai.

Germania este țară membră a NATO și a făcut obiectul unor critici repetate pentru subfinanţarea cronică a armatei din partea celorlalte ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Acestea, mai ales SUA, spun că Berlinul nu alocă suficient pentru bugetul apărării.

Armata Germaniei, într-o stare deplorabilă. Efectul Von der Leyen?

Pentru 2021, probabil în urma acestor critici, Berlinul a prezentat NATO o cifră record de cheltuieli militare. Acestea dau speranţe că sporirea contribuţiilor unor ţări precum Germania ar putea dezamorsa o dispută transatlantică cu privire la împărţirea poverii între membrii Alianţei.

DPA nu oferă cifre exacte cu privire la cheltuielile militare ale Germaniei. Dar presa a relatat anterior că Germania va aloca pentru apărare în 2021 circa 53 de miliarde de euro.

Reamintim că, până în 2019, actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ocupat funcția de ministru al Apărării în Germania.


Accesează: