Biserica, noi sancțiuni pentru Rusia! Patriarhia Amsterdamului vrea să se „rupă” de cea de la Moscova

Biserica, noi sancțiuni pentru Rusia! Patriarhia Amsterdamului vrea să se „rupă” de cea de la Moscova Sursa foto: newsweek.com

În contextul războiului pe care îl poartă Rusia împotriva țării sale vecine, Biserica Ortodoxă din Amsterdam, oraș olandez, decide să rupă orice legătură cu omologii din Moscova. Războiul provocat de Rusia în Ucraina nu se duce doar pe front. Lumea politică a fost aruncată în aer, iar acum conflictul se extinde și în cadrul Bisericii. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a lansat un atac dur asupra Patriarhul Kiril al Rusiei, însă și asupra lui Vladimir Putin.

Dată fiind invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, Biserica Ortodoxă din Amsterdam declară, oficial, ruperea legăturilor cu Patriarhia Moscovei, fiind o premieră în ceea ce privește măsurile punitive înaintate Rusiei de Occident, din perspectiva cultelor religioase.

„Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina”, anunță reprezentanții Ortodoxismului olandez, conform Mediafax.

Mai mult, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a stârnit rumoare în mediul internațional, asta după ce a hotărât să nu blameze decizia Kremlinului de a invada teritoriul poporului ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Bănescu, acuzații dure la adresa Patriarhului Kiril al Rusiei: „opulent patriarh demisionar”

Războiul provocat de Rusia în Ucraina nu se duce doar pe front. Lumea politică a fost aruncată în aer, iar acum conflictul se extinde și în cadrul Bisericii. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a lansat un atac dur asupra Patriarhul Kiril al Rusiei, însă și asupra lui Vladimir Putin.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis un mesaj tranșant, lansând acuzații extrem de grave atât la adresa președintelui rus, cât și la adresa Patriarhul Kiril al Rusiei. Oficialul Bisericii atrage atenția și asupra relației strânse pe care Patriarhul o are cu Vladimir Putin.

Mesajul dur la adresa celor doi oficiali ruși a fost făcut public de Vasile Bănescu pe contul său personal de pe rețelele de socializare. Postarea conține o imagine cu Vladimir Putin și cu patriarhul Kiril al Moscovei, însă și o serie dură de atacuri. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu precizează în mesajul său numele celor doi oficiali ruși, însă fotografia ne arată cui îi sunt adresate cuvintele dure.

Vasile Bănescu susține că între Vladimir Putin și patriarhul Kiril al Moscovei este o relație apropiată, însă îi numește pe cei doi „un autentic conducător al unei biserici creștine și un ierarh lipsit de moralitate”.

„Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate”, notează Vasile Bănescu pe contul său de Instagram.

Războiul din Ucraina încalcă învățăturile creștine legate de iubirea aproapelui

Vasile Bănescu condamnă războiul din Ucraina și ține să aducă în discuție învățăturile creștine cu privire la iubirea aproapelui. Acțiunile militare rusești nu arată iubirea, ci un război cumplit, nejustificat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române vorbește despre „războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții”.

Având în vedere propaganda din ultimele zile, Vasile Bănescu susține că avem obligația morală de a spune mereu adevărul, fără să îl distorsionăm în vreun fel.

„Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul”, concluzionează Vasile Bănescu.