Nenorocirea care loveşte crunt Europa! Specialiştii dau cea mai proastă veste. Economia, în pericol. Toată lumea va fi afectată

Nenorocirea care loveşte crunt Europa! Specialiştii dau cea mai proastă veste. Economia, în pericol. Toată lumea va fi afectată Sursa: Arhiva EVZ

Economia europeană ar putea avea probleme majore în condițiile în care livrările de gaze naturale din Rusia vor înceta. Este concluzia unei analize realizate de Goldman Sachs. Analiștii companiei au prezentat trei scenarii care trebuie avute în vedere în acest context.

Statele Uniunii Europene și economiile acestora sunt dependente într-o mare măsură de gazele furnizate de Rusia. Până în prezent, aceasta nu a întrerupt livrările, însă nu ar fi exclus să o facă. Moscova folosește gazul, de mai mulți ani, ca armă strategică.

De curând, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avertizat că Moscova și-ar putea opri exporturile către Germania și restul Europei prin conducta Nord Stream 1, a relatat CNBC. Ar fi o ripostă la sancțiunile adoptate de statele europene în contextul războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina a alimentat volatilitatea de pe piețele globale de mărfuri. Prețurile petrolului, nichelului și grâului au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar situația se anunță și mai dramatică din cauza problemei gazelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA a anunțat că va interzice toate importurile de petrol și gaze rusești, în timp ce Marea Britanie a sugerat că va elimina treptat importurile până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană (UE) intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi.

Rusia asigură aproximativ o treime din importurile de gaze naturale ale statelor UE. De aceea, orice întrerupere a importurilor ar putea avea efecte secundare majore pentru producția economică și inflația din zona euro.

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Scenariile luate în considerare de Goldman Sachs

În acest context, analiștii de la Goldman Sachs au făcut o serie de estimări cu privire la evoluția Europei, fără gazul din Rusia. Economistul-șef Sven Jari Stehn și echipa sa au prezentat mai multe scenarii și au evaluat impactul pe care îl va avea reducerea livrărilor de gaze asupra economiei europene. Primul dintre cele trei scenari are în vedere faptul că vor exista întreruperi de aprovizionare. Cel de-al doilea anlizează faptul că importurile de gaze prin Ucraina vor înceta pentru restul anului. Iar cel de-al treilea ia în calcul ca toate importurile de gaze rusești în Europa să fie oprite în anul 2022.

„Scenariul în care Rusia oprește toate exporturile ar putea duce la o reducere a PIB-ului din zona euro cu 2,2 puncte procentuale în 2022, comparativ cu prognoza noastră de referință, cu un impact considerabil în Germania (- 3,4 puncte procentuale) și Italia (-2,6 puncte procentuale)”, arată analiza GS.

În ceea ce privește inflația, scenariul în care fluxurile de gaze prin Ucraina vor fi stopate, va adăuga 0,7 puncte procentuale la nivelul actual, conform prognozei Goldman Sachs privind inflația în zona euro pentru finele lui 2022.

„Dacă prețurile la gaze vor crește și mai mult din cauza închiderii de către Rusia a robinetului, prognoza generală privind inflația ar putea fi și cu până la 1,3 puncte procentuale mai mare”, a spus Stehn.

Rusia avertizează! Dacă se vor impune sancțiuni, europenii NU vor mai avea căldură ieftină

Sursa: arhiva EVZ

Ce riscuri sunt ca Rusia să închidă robinetul spre Europa

Având în vedere că finanțele rusești depind într-o mare măsură de tranzacțiile cu gaze naturale din Europa, este puțin probabil ca Rusia să închidă robinetul de gaze. Cu atât mai mult cu cât resursele sale financiare sunt în continuă scădere ca urmare a sancțiunilor internaționale. Această variantă este sugerată de strategii BCA Research, într-o notă recentă.

„Deși Moscova a încheiat un nou acord cu Beijingul pentru a furniza companiei petroliere chineze CNPC alte 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, construcția pentru noua conductă necesară pentru a le transporta va dura doi până la trei ani. Între timp, Rusia va trebui să se bazeze pe vânzările sale către Europa pentru a-și finanța incursiunea militară în Ucraina și pentru a asigura stabilitatea internă”, a declarat Mathieu Savary, șeful BCA Research.