Statele europene resimt dependența față de gazul rusesc. Multe dintre acestea vor fi grav afectate. România, în clasament

Statele europene resimt dependența față de gazul rusesc. Multe dintre acestea vor fi grav afectate. România, în clasament Sursa foto: Facebook

Țările europene suferă cel mai mult de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei. Ungaria, Slovacia ori Republica Moldova sunt printre cele mai vulnerabile state. Germania declară că Europa nu se poate descurca fără Rusia. Ungaria alege să nu folosească dreptul de veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Ce contract a semnat Ungaria cu Rusia, pentru gazele naturale?

Gazul rusesc a pus pe jar multe state europene, care se văd nevoite acum să contracteze alți furnizori de energie și gaze. Ungaria, Slovacia, Moldova, Austria ori Germania sunt principalii perdanți ai jocurilor economice rusești.

Ungurii au un procent de 25% din gaze furnizate de Federația Rusă, în timp ce Slovacia înregistrează un procent de 22% dependență de gaz rusesc. Următoarea în top este Republica Moldova, cu 17 procente, alături de Austria și Germania, cu 15%, respectiv 14%, așa cum reiterează clasamentul CNN, conform datelor furnizate de Eurostat.

România ocupă locul 17 în topul creat de agenția de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Facebook

Germania declară că Europa nu se poate descurca fără Rusia

Olaf Scholz, cel care deține funcția de cancelar al statului german, a transmis, luni, că europenii au nevoie de importul de gaz rusesc. Astfel, sectorul energetic a fost exclus de pe lista de sancțiuni îndreptate Moscovei, fiind un domeniu de „o importanță esențială”, așa cum spunea Scholz, într-un comunicat de presă.

În Ungaria, ministrul Finanțelor, Mihaly Varga, a transmis că țara sa nu susține sancțiunile energetice impuse Rusiei. Acesta a explicat, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, că vorbim despre „daune substanțiale” pe care aceste măsuri punitive le implică, la nivel economic.

Ungaria alege să nu folosească dreptul de veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Viktor Orban a anunțat că nu va folosi dreptul de veto în cazul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar spune că Ungaria nu va tăia legăturile cu Moscova, care au fost întotdeauna „echilibrate şi corecte”.

Într-un interviu acordat site-ului de știri mandiner.hu, premierul  Viktor Orban a dorit să sublinieze, încă o dată, că nu va întrerupe legăturile cu Moscova.

„În ceea ce privește sancțiunile, nu vom pune veto, nu vom împiedica UE să impună sancțiuni Rusiei. Unitatea UE este acum primordială. Dacă am desființa cooperarea energetică cu rușii, costurile generale ale tuturor familiilor maghiare s-ar tripla într-o singură lună. Prin urmare, nu susțin această mișcare, lăsați familiile maghiare să nu plătească prețul războiului”, a spus oficialul.

Contractul semnat de Ungaria cu Rusia pentru gazele naturale

Ungaria a semnat, anul trecut, un nou acord de import de gaze naturale pe termen lung cu Rusia pentru a importa 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pe rutele care evită Ucraina.

Luna trecută, Orban l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin, cerând o prelungire a acordului de import cu 1 miliard de metri cubi pe an, într-o mișcare puternic criticată de opoziție pe fondul tensiunii crescânde dintre Rusia și Ucraina.

Viktor Orban a mai spus că Europa are nevoie de o industrie militară și de apărare puternică, deoarece nu se mai poate baza doar pe Statele Unite pentru securitatea sa.

„Americanii investesc mult mai mult în asta decât noi. Acest lucru trebuie să se schimbe și ar trebui să fim capabili să asigurăm securitatea europeană cu propriile noastre mijloace, menținând în același timp alianța cu SUA, a mai spus premierul Ungariei, a concluzionat premierul, potrivit Reuters.