Vestea așteptată de toți românii striviți de facturile la energie electrică și gaze. Ministrul Virgil Popescu a anunțat

Vestea așteptată de toți românii striviți de facturile la energie electrică și gaze. Ministrul Virgil Popescu a anunțatsursa: arhivă EVZ

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit despre Ordonanța de Urgență care va fi aprobată săptămâna viitoare și va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie. Est vorba despre o gură de oxigen pentru români.

Ordonanța de urgență (OUG) care vizează schema de ajutor la energie electrică şi gaze naturale ce urmează să fie aplicată de la 1 aprilie va fi aprobată săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Anunțul făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în privința Ordonanței de Urgență așteptată de români

„Astăzi, la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie şi actorii din piaţă - furnizorii şi distribuitorii”, a anunțat Virgil Popescu, care a mai adăugat că în acest weekend vor fi finalizate consultările „cu toţi actorii din piaţă.”

Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Propunerea pe care au făcut-o cei de la PSD

Cei de la PSD au o propunere concretă în ceea ce priveşte preţurile la gaz şi energie electrică, după cum anunță Antena 3. Social-democrații vor să propună un tarif mai mic, diferenţiat pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.

În aceste condiții, la gaze tariful ar putea fi 0.31 lei / KW - pentru consumatorii casnici şi 0.37 lei / KW pentru IMM-uri. În ceea ce priveşte energia electrică, propunerea PSD va fi ca tariful sa fie împărțit în 3 (tot ce e peste 200 kwh rămâne la nivelul de acum, peste 90% din gospodarii consumând lunar până la acest barem).

Social-democraţii propun introducerea tarifului social pentru gospodăriile care consumă pâna în 50kwh/lună. Se ia în considerare un preţ de sub 0,8 lei/kwh (25-30% dintre gospodarii încadrându-se aici).

Nu s-au stabilit indicatorii de referință, urmând a fi discutată varianta şi cu ANRE și cu executivul. După cum mai menționează sursa citată, premierul Nicolae Ciucă ar fi de acord în principiu.