Ungurii, decizie incredibilă în plin război! Ce le-au făcut refugiaţilor ucraineni. Intervenţie de urgenţă a Guvernului României

Ungurii, decizie incredibilă în plin război! Ce le-au făcut refugiaţilor ucraineni. Intervenţie de urgenţă a Guvernului României Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritățile din Ungaria au impus verificări suplimentare pentru cetățenii ucraineni care doresc să treacă vama din România. Noile reglementări sunt aplicate refugiaților care nu au pașaport biometric. Poliția de Frontieră Română a precizat în comunicat că verificările suplimentare vor mări timpul de așteptare de la vamă. Având în vedere acest lucru, autoritățile române au cerut omologilor ungari să înceteze practica de a cere pașapoarte biometrice refugiaților ucraineni.

Deciziile luate de Ungaria marți cu privire la suplimentarea verificărilor pentru cetățenii ucraineni care nu au pașaport biometric au mărit timpul de așteptare la vamă. Poliția de Frontieră Română a anunțat acest lucru în cadrul unui comunicat, precizând că au fost create artere de control separate pentru cei care dețin documente prevăzute de legislația comunitară.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a discutat miercuri cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, cu privire la efectele pe care le au verificările suplimentare. Într-un comunicat MAE se precizează faptul că discuția dintre cei doi miniștri a avut ca principal subiect timpul mare de așteptare și cozile care se creează la frontiera dintre România și Ungaria.

Trecerea ucrainenilor în Ungaria se poate face fără pașaport biometric

Pentru a reduce acest timp de așteptare și pentru a fluidiza traficul din vamă, Bogdan Aurescu i-a cerut lui Péter Szijjártó să urgenteze procedurile de control al cetățenilor ucraineni care nu au pașaport biometric. Oficialul român a cerut, de asemenea, suplimentarea cu personal specializat a punctelor de frontieră cu România, cât și utilizarea tuturor benzilor de acces spre punctul de trecere a frontierei, acolo unde este aplicabilă o astfel de măsură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petea, Borș, Nădlac II, Urziceni și Borș II sunt frontierele cele mai aglomerate, care au cel mai lung termen de așteptare.

Demersurile autorităților române cu privire la deciziile luate de Ungaria au fost demarate încă de marți, 8 martie. Solicitările au fost adresate în scris, prin Ambasada României la Budapesta, cât și direct Ambasadei Ungariei la București.

Péter Szijjártó a răspuns la solicitările lui Bogdan Aurescu. Oficialul ungur a asigura că măsurile stabilite în cadrul conversației anterioare rămân valabile. Poliția de Frontieră Ungară va permite intrarea pe teritoriul lor a persoanelor fără pașaport biometric. De asemenea, în coordonare cu autoritățile competente, vor fi demarate demersurile pentru a identifica în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a fluidiza procedura și a facilita tranzitul mai rapid peste frontieră.