Ungurii cutremură Europa! Decizia incredibilă pe care ar putea să o ia Budapesta. Un expert maghiar face dezvăluiri incredibile

Ungurii cutremură Europa! Decizia incredibilă pe care ar putea să o ia Budapesta. Un expert maghiar face dezvăluiri incredibile Vladimir Putin și Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Daniel Hegedűs, bursier transatlantic la think-tank-ul american German Marshall Fund, spune că Viktor Orbán are o responsabilitate morală nu numai pentru că a blocat Consiliul NATO-Ucraina, ci și pentru că a dat Rusiei și Chinei atât de multă influență geopolitică într-un stat membru al UE și NATO.

Daniel Hegedűs spune că „Aparent, Viktor Orban lasă ușa deschisă pentru un statut de neutralitate, în cazul agresiunii rusești împotriva statelor NATO”.  Premierului Viktor Orban sugerează că acesta încearcă să pregătească publicul intern pentru eventualitatea unei potențiale retrageri a Ungariei din articolul 5 al Tratatului NATO, al solidarității membrilor, minimalizând importanța NATO în garantarea propriei securități a Ungariei, a declarat Daniel Hegedus.

Politica lui Viktor Orban a fost o eroare uriașă în ceea ce privește Rusia

Se poate observa cu siguranță o schimbare în politica Ungariei față de Rusia, de la agresiunea rusă împotriva Ucrainei din 24 februarie. Deși, de fapt, Ungaria nu a blocat niciodată sancțiunile UE împotriva Kremlinului, faptul că regimul premierului Orban a fost gata să sprijine chiar și cele mai dure sancțiuni imediat după invazia lui Putin a fost totuși o evoluție surprinzătoare. Schimbarea de politică externă a Ungariei este departe de a fi o întoarcere cu 180 de grade.

Este încă un joc de echilibru prelungit. Ungaria refuză să ofere ajutor militar Ucrainei sau să permită utilizarea coridoarelor de transport maghiare în acest scop. Mass-media proguvernamentală maghiară este încă dominată de narațiuni favorabile Rusiei și de dezinformare. Iar premierul Orban nu ratează niciodată ocazia de a sublinia importanța cooperării cu Rusia în viitor

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Hegedus a mai subliniat faptul că decretul semnat de premierul Viktor Orban precizează că Ungaria nu permite ca transporturi cu arme letale să traverseze teritoriul ţării spre Ucraina.

După război, cel mai probabil, Orban va redeveni un important susținător al relaxării sancțiunilor și va încerca să acționeze ca pod către Moscova, în speranța unor recompense economice practice, cum ar fi energia ieftină. Orban încă nu consideră Rusia ca fiind o potențială amenințare la adresa securității Ungariei.

Orban va redeveni un susținător al relaxării sancțiunilor. Cred că este prea devreme pentru a lua în considerare strategiile postbelice, deoarece nu putem exclude nici un conflict prelungit între Rusia și Ucraina, nici o potențială escaladare. Pe baza comportamentului său actual și a celui din ultimii 12 ani, premierul Orban va rămâne o sursă de nesiguranță în cadrul UE și NATO în ceea ce privește linia politică față de Rusia.

Victor Orban nu va recunoaște niciodată că a greșit

Dániel Hegedűs a spus foarte clar că politica lui Viktor Orbán în Rusia în ultimii 12 ani s-a dovedit un eșec strategic, dar că doreşte în continuare să păstreze uşile deschise pentru un statut de neutralitate pentru a ieşi curat în cazul unor potențiale agresiuni rusești.

În primul rând, Orban nu consideră deocamdată Rusia ca fiind o potențială amenințare la adresa securității Ungariei. În al doilea rând, el încearcă să ofere o narațiune pentru publicul intern, în eventualitatea unei potențiale retrageri a Ungariei de la articolul 5 din Tratatul NATO, minimalizând importanța NATO în garantarea propriei securități a Ungariei. Aparent, Orban ar dori să păstreze ușa deschisă pentru un statut de neutralitate în cazul unor potențiale provocări sau agresiuni rusești împotriva statelor membre NATO, de exemplu, țările baltice.

Din punct de vedere politic intern, aceasta este o situație dificilă pentru guvern și Fidesz, care se luptă aparent să se adapteze la noile realități. Într-o campanie electorală, premierul nu poate recunoaște că a greșit - și aceasta este o greșeală la scară istorică - pentru că este incompatibilă cu mitul infailibilității sale în a prezice evoluțiile politice internaționale.

În așteptarea alegerilor, cu războiul în minte, cetățenii maghiari se vor prezenta la urne pe 3 aprilie pentru un scrutin parlamentar crucial, în care alianța condusă de Fidesz, partidul de dreapta al lui Orban, va fi înfruntată de o vastă coaliție eterogenă formată din partide de la dreapta sau stânga scenei politice. Este greu de estimat deocamdată ce efect ar putea avea războiul asupra rezultatului alegerilor, în condițiile în care sondajele de opinie au arătat că scorul electoral ar putea fi unul strâns. Sondajele de opinie publică publicate în ultima săptămână sunt extrem de contradictorii în această privință, spune analistul. Unele dintre ele sugerează creșterea sprijinului popular pentru partidul aflat la guvernare, un efect deseori întâlnit în timpul crizelor.

Tactica pe care o aplică în campania electorală

Din acest motiv guvernul lui Orban încearcă să contrabalanseze și să scoată problema din campanie și să mențină un spațiu de comunicare în care nu este clar ce se întâmplă.

Necesitatea de a menține unitatea UE în privința Rusiei va transforma lupta pentru statul de drept cu Polonia și Ungaria într-un fel de «conflict înghețat». Și nicio tabără nu este interesată să încălzească acest conflict în acest moment. Intensitatea acțiunilor UE în privința statului de drept va fi cu siguranță mai mică decât ar fi fost în lipsa agresiunii rusești”, spune analistul. El nu se așteaptă la o escaladare uriașă între Bruxelles și regimul Orban, în condițiile în care alegerile din 3 aprilie nu vor fi afectate de nereguli evidente și generalizate. Hegedus nu se așteaptă nici la concretizarea unor variante extreme vehiculate uneori voalat chiar de Orban, cum ar fi ieșirea Ungariei din UE, a mai spus expertul într-un interviu pentru Libertatea.