Avertisment dur pentru România, în plin război! Ce vrea să ne facă Vladimir Putin. Se simte pericolul

Avertisment dur pentru România, în plin război! Ce vrea să ne facă Vladimir Putin. Se simte pericolul Sursa: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Fostul secretar de stat al SUA Frank G. Wisner II este de părere că poziția României în regiune, având în vedere războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, este una foarte „sensibilă, dificilă și periculoasă”. Țara noastră are, însă, avantajul de a fi membră NATO astfel încât ar beneficia de sprijinul statelor aliate dacă Federația Rusă își va extinde invazia militară, a spus fostul secretar de stat american într-un interviu oferit presei românești.

Poziția României este una „sensibilă, dificilă și periculoasă”, a spus fostul secretar de stat american Frank G. Wisner II, evidențiind pericolul în care se află și celelalte state din estul Europei, care sunt membre NATO.

Frank Wisner II, despre pericolul extinderii conflictului în România

În timp ce forțele armate ale Federației Ruse se apropie și de frontiera cu Republica Moldova, „România simte pericolul apropiindu-se”, s-a exprimat fostul secretar de stat SUA, oferind însă asigurări că NATO „va fi alături” de țara noastră, având în vedere că suntem membri ai alianței.

„Statele Unite ale Americii au arătat clar că vor fi alături de aliații NATO”, a subliniat Frank Wisner II pentru ziarul Adevărul, criticând însă o posibilă decizie „nesăbuită și deloc înțeleaptă” a președintelui Vladimir Putin de a extinde războiul într-o țară membră a alianței.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a ajuns într-un punct periculos al acestui război”

„Pentru moment, el încearcă să se impună în Ucraina şi nu cred că este vreun pericol iminent pentru vreo ţară NATO din Europa de Est să fie ţinta unui atac al armatei ruse. Însă s-a ajuns într-un punct periculos al acestui război. Trebuie să fim cu toţii vigilenţi şi pregătiţi”, a spus Frank Wisner II.

Întrebat cum ar putea să fie stopat președintele Federației Ruse, fostul secretar de stat a transmis că Vladimir Putin poate fi oprit în doar un singur mod - „prin unitate și forță a țărilor membre NATO”.

NATO nu-și pune pielea la bătaie pentru Ucraina

„Nu cred că NATO îşi va schimba strategia în privinţa Ucrainei în următoarele săptămâni şi sper să nu facă acest lucru. NATO este o organizaţie defensivă, nu ofensivă. Iar Ucraina nu este membră NATO. Şi nu văd vreun motiv pentru care NATO ar acţiona în afara teritoriilor ţărilor membre. Însă asta nu înseamnă că ţările NATO nu vor ajuta Ucraina, o fac deja, furnizând echipament militar, susţinere politică. Însă NATO nu va ajunge la război cu Rusia pentru o ţară care nu este membră NATO”, a afirmat fostul secretar de stat SUA.

Frank Wisner II este de părere că Vladimir Putin nu a putut să înțeleagă adevăratele dorințe ale Ucrainei de independență, suveranitate și integritate teritorială astfel încât a crezut că țara pe care a invadat-o la ceda „la primul semn de forță”.

Vladimir Putin a câștigat o bătălie, dar va pierde războiul

Președintele rus s-a înșelat în legătură cu slăbiciunea de care ar da dovadă liderii Ucrainei și cu atitudinea populației, despre care era convins că ar îmbrățișa-o pe „Mama Rusia”. Vladimir Putin nu se aștepta să se confrunte cu un răspuns „puternic” din partea ucrainenilor.

Întrebat dacă Vladimir Putin a câștigat războiul din Ucraina, Frank Wisner a răspuns: „Depinde de cum definim învingătorii şi învinşii. Opinia mea este că el a câştigat o bătălie, dar va pierde războiul. Nu a găsit Ucraina gata să i se predea uşor. Luptele sângeroase vor continua, iar costurile acestui război vor fi enorme. Cred că la final Vladimir Putin va descoperi că va avea o organizaţie NATO mult mai puternică şi determinată la frontierele sale. Cred că în următoarele săptămâni ne vom putea face o părere legat de durata războiului. Iar ucrainenii au fost extraordinar de curajoşi până acum şi îşi vor continua lupta”.

Rezistența Ucrainei va defini viitorul democrației

Liderul de la Kremlin a crezut că democrațiile fostelor țări din URSS și ale statelor est-europene sunt slabe, acum descoperind, de fapt, că acestea sunt „puternice și unite”.

„Rezistenţa din Ucraina este extrem de importantă pentru viitorul Europei şi al democraţiei peste tot în lume. Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei nu a întărit doar NATO, ci şi naţiunile democrate, care s-au unit şi i se opun”, a spus fostul secretar de stat american Frank Wisner II.