Răsturnare de situaţie în plin război! Ce i s-a promis preşedintelui Ucrainei. SUA și UE vor să-l scape pe Zelenski de furia ruşilor

Răsturnare de situaţie în plin război! Ce i s-a promis preşedintelui Ucrainei. SUA și UE vor să-l scape pe Zelenski de furia ruşilor Sursa: Oleksandr Solonenko | Dreamstime.com

SUA și Uniunea Europeană se pregătesc pentru a scoate din Ucraina atât membrii Guvernului, cât și pe președintele Volodimir Zelenski. Potrivit informațiilor oferite de occidentali, se discută intens și se pregătește un plan pentru momentul în care președintele ucrainean și miniștrii vor fi nevoiți să părăsească Kievul și să conducă din exil.

Americanii și europenii discută intens pentru a susține guvernul ucrainean în exil. Oficialii occidentali susțin că se pregătesc pentru momentul în care atât miniștrii, cât și președintele Volodimir Zelenski, vor fi nevoiți să părăsească Kievul.

Au fost luate în calcul mai multe scenarii, de la susținerea președintelui Zelenski și a altor oficiali ucraineni cu rang înalt în cazul în care aceștia s-ar muta la Lvov, în vestul Ucrainei, De asemenea, se ia în calcul și ipoteza în care președintele și colaboratorii săi ar fi forțați să plece din Ucraina. În acest caz, ei se vor refugia în Polonia și de acolo ar forma un nou guvern, spun sursele CNN.

Potrivit sursei prezentate mai sus, momentan este vorba doar de discuții, nefiind luată nicio decizie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zelenski refuză să plece din Kiev

Președintele Ucrainei a declarat în repetate rânduri că nu va pleca din Kiev, indiferent de modul în care va decurge acest război. Tocmai din acest motiv oficialii occidentali au evitat să discute direct cu Zelenski despre un guvern în exil. Până acum, șeful de stat nu a vrut să discute altceva decât metode prin care Ucraina poate fi ajutată în lupta sa împotriva Rusiei, au declarat doi diplomați occidentali.

De asemenea, se ia în calcul și trimiterea unuia sau mai multor membri ai guvernului lui Zelenski într-o destinație externă, unde ar putea fi organizat un guvern. Această variantă ar fi aplicată în cazul în care Kievul cade, iar președintele nu dorește sau nu poate să părăsească Ucraina.

„Ucrainenii au planuri - pe care nu am de gând să le discut sau să intru în detalii - pentru a se asigura că există continuitate guvernamentală, într-un fel sau altul, și voi lăsa lucrurile așa”, a declarat duminică, la CBS, secretarul de stat american Antony Blinken.

În primele zile ale războiului, se lua în calcul varianta de a-l muta pe Volodimir Zelenski la Lvov. Având în vedere modul în care este invadată Ucraina, această variantă nu mai este una sigură. Nu mai poate garanta nimeni faptul că Rusia va mai cruța vreun centimetru din teritoriul ucrainean.

„Toate indiciile arată că Putin va continua” și vrea să cucerească întreaga țară, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații occidentale.

O altă variantă vehiculată, care acum este puțin probabilă, este posibilitatea ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra unei zone restrânse din vestul Ucrainei, au declarat oficialii occidentali, dar și congresmeni americani familiarizați cu discuțiile. Acest lucru ar oferi o protecție guvernului și președintelui ucrainean și ar permite Ucrainei să organizeze o insurgență împotriva forțelor rusești.

Varianta ca NATO să instituie o zonă de interdicție aeriană în vestul Ucrainei este destul de improbabilă, din aceleași motive pentru care Alianța a refuzat până acum să impună o astfel de măsură în cazul întregii țări. O astfel de mutare ar însemna, foarte probabil, un risc de confruntare directă cu armata rusă.

În cazul în care o astfel de inițiativă ar avea loc, ea nu ar veni din partea NATO, ci ar fi coordonată de o „coaliție” a unor state dispuse să o implementeze.