Programul „Noua casă” 2022 a primit undă verde. Plafonul alocat este de 1,5 miliarde de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții

Programul „Noua casă” 2022 a primit undă verde. Plafonul alocat este de 1,5 miliarde de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanțiiSursa foto: Pixabay

Ministerul Finanțelor a anunțat adoptarea normelor de implementare a programului „Noua casă”. Potrivit acestora, pentru anul 2022 a fost un plafon de garanții de 1,5 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a transmis un comunicat de presă prin care anunță adoptarea normelor de implementare a programului „Noua casă”. Potrivit informațiilor oferite de minister, plafonul alocat pentru 2022 este de 1,5 miliarde lei. Noile reglementări vin cu obligativitatea beneficiarului de a încheia o poliță de asigurare la valoarea de piață a locuinței.

Beneficiarii vor depune către finanțatori o cerere de finanțare, însoțită de promisiunea bilaterală de vânzare a locuinței. După depunerea acestei cereri, finanțatorul va formula o promisiune unilaterală de creditare în condițiile împărțirii proporționale a riscurilor și pierderilor cu statul, sub rezerva obținerii unei promisiuni de garantare.

„Noua Casa” este un program guvernamental dedicat persoanelor fizice, care pot achiziționa un imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

„Programul „Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanțelor.

Până în prezent, programul „Noua Casă” a acordat 321.073 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei. Valoarea reprezintă locuințele achiziționate din 2009, de la lansare, și până la finalul lui 2021. În ultimul an, statul a acordat 11.858 de garanții, a căror valoare totală este de 1,52 miliarde lei. De asemenea, în 2021, au fost înregistrate 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

Beneficiarii „Noua Casă”, obligați să încheie polițe de asigurare

Actul normativ adoptat de Executiv prevede ca beneficiarul să încheie o poliță de asigurare împotriva tuturor riscurilor, pe toată durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață a locuinței. Această prevedere se va aplica tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern.

„(beneficiarul - n. red.) se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piață a locuinţei, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul”, se mai arată în comunicat.