Statele UE și-au dat mâna în lupta împotriva lui Putin: Acțiunile președintelui rus, ferm condamnate. Urmează măcelul
- Sabina Popescu
- 23 februarie 2022, 12:48
Președintele Milo Djukanovic a spus că Muntenegru condamnă toate acțiunile de recunoaștere a regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk ca entități independente. Potrivit acestuia, astfel de decizii încalcă dreptul internațional și ordinea bazată pe lege. Djukanovic a mai spus că „Muntenegru își reafirmă sprijinul fără echivoc pentru independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, relatează 24Chasa.
Președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, susținute de Moscova, și a ordonat forțelor rusești să intre pe teritoriul lor în scopuri de „menținere a păcii”, o escaladare dramatică a unei crize care amenință cu un război la scară largă.
Acțiunea lui Putin – care sfidează în mod direct avertismentele SUA și ale Europei – a fost condamnată rapid de Washington și Bruxelles, înalți oficiali promițând sancțiuni ca răspuns la recunoașterea republicilor autoproclamate. Potrivit rapoartelor de la Casa Albă, coloane militare rusești și-au făcut deja simțită prezența în teritoriile separatiste la sfârșitul zilei de luni.
Acuzații grave după recunoașterea „independenței” Donețk și Luhansk
Condamnăm ferm recunoașterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk ca independente, a transmis ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, într-o postare publicată pe rețeaua de socializare Twitter.
„Am subliniat în mod repetat că Grecia este pentru protecția integrității teritoriale, a suveranității și a independenței tuturor statelor și condamnă orice decizie care contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional”, a subliniat Ministerul de Externe elen.
Și adaugă: „În cadrul angajamentelor sale din Uniunea Europeană și NATO, Grecia va negocia și se va coordona cu partenerii și aliații săi europeni cu privire la răspunsul la această decizie.”
„Asemenea acte constituie o încălcare gravă a dreptului internațional. Macedonia de Nord își reiterează sprijinul fără echivoc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Osmani după decizia președintelui rus, Vladimir Puțin, de a recunoaște independența așa-zisei Republici Populare Donețk și Republici Populare Lugansk din Ucraina.
Mesajul transmis de președintele României
Președintele Klaus Iohannis, a transmis, de asemenea, că România a condamnat ferm recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste în Donețk și Luhansk din Ucraina, subliniind că aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și comunitatea internaţională trebuie să răspundă ferm.
„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.
Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk și amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.
România își reafirmă susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei!”, a transmis, luni seară, președintele Klaus Iohannis.
SUA, Marea Britanie și Germania iau atitudine
O serie de lideri europeni și mondiali au condamnat deja decizia lui Putin. Printre aceștia se numără premierul britanic Boris Johnson, președintele american Biden și ministrul german de externe Annalena Baerbock.
De asemenea, premierul bulgar Kiril Petkov s-a exprimat împotriva încălcării integrității teritoriale a Ucrainei, potrivit Rador.
Beijingul - unul dintre aliații apropiați ai Rusiei - nu a luat partea nimănui, făcând în schimb apel la toate părțile să „evite orice acțiune care ar putea alimenta tensiunile”.
„Situația actuală din Ucraina este rezultatul a numeroși factori”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, în fața Consiliului de Securitate al ONU.