Intră în vigoare de azi, 22 februarie! Sancțiuni dure pentru Vladimir Putin. Europa, în alertă de război

Intră în vigoare de azi, 22 februarie! Sancțiuni dure pentru Vladimir Putin. Europa, în alertă de război Sursa foto: Designer491 | Dreamstime.com

Președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European au declarat, marți, 22 februarie, că statele Uniunii Europene vor prezenta în această după-amiază un prim pachet de sancțiuni împotriva Moscovei și au criticat comportamentul Rusiei ca fiind „ilegal și inacceptabil”.

Măsurile pe care Bruxelles le va lua împotriva Rusiei îi vor viza pe cei implicați în decizia ilegală de declarare a independenței a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, susținute de Moscova.

Criza care amenință să se încheie cu un război la scară largă a fost alimentată de intrarea pe teritoriile celor două regiuni separatiste a forțelor armate rusești, cu scopuri legate de „menținerea păcii”.

Sancțiuni financiare drastice împotriva Rusiei

Sancțiunile europenilor împotriva Rusiei implică și bănci care finanțează operațiunile militare rusești și alte operațiuni în teritoriile anterior amintite. De asemenea, acestea vor viza capacitatea statului și guvernului rus de a avea acces la piețele de capital și financiare și la serviciile UE, potrivit unui comunicat emis de CE.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, UE intenționează să ia măsuri drastice împotriva importurilor și exporturilor din cele două regiuni separatiste, reflectând măsurile pe care le-a introdus după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Măsurile UE, dacă vor fi aprobate, vor viza până la 351 de membri ai Dumei ruse, precum și persoane și întreprinderi legate de acțiunile rusești în regiunile separatiste, potrivit unor surse familiare cu discuțiile.

Bruxelles decide astăzi, 22 februarie!

Cel puțin două bănci care activează în cele două regiuni din estul Ucrainei ar putea fi, de asemenea, vizate de sacțiuni, dacă propunerile vor obține, marți, 22 februarie, sprijinul unanim al celor 27 de state membre ale UE, au precizat sursele citate.

„UE a pregătit și este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă va fi necesar, în funcție de evoluțiile ulterioare”, au precizat cei doi președinți în comunicatul emis de Comisia Europeană.

Hotărârea lui Vladimir Putin de a trimite trupe militare în cele două teritorii pentru a îndeplini „sarcini de menținere a păcii” este privită de Ucraina și alți aliați occidentali drept un demers de ocupație și va declanșa, probabil, chiar și un răspuns militar din partea autorităților ucrainene - cu atât mai mult cu cât „trupele militare” trimise în Donețk și Luhansk sunt, de fapt, tancuri de ultimă generație.

Vehicule blindate de ultimă generație în Donețk

Oficiali citați de Reuters au declarat că localnicii din orașul Makiivka, situat la 15 km vest de Donețk, controlat de rebeli, au văzut ceea ce păreau a fi vehicule blindate rusești în mișcare.

O sursă – care a acceptat să vorbească doar sub protecția anonimatului – a declarat că „un convoi uriaș de vehicule blindate rusești de transport de trupe și alte echipamente se deplasează de o oră și jumătate”.

Tancurile blindate ar fi de ultimă generație. Acestea au fost surprinse îndreptându-se spre nord, spre orașul Yasynuvata, tot în regiunea Donestk. O înregistrare video publicată de Ucraina pare să arate o coloană de vehicule militare care se deplasează în convoi de-a lungul unui drum.

Oficialii au declarat că nu se poate spune dacă trupele aparțineau armatei regulate rusești sau erau din unitățile separatiste controlate de Rusia.