Iată câteva simptome ale cancerului ovarian. Majoritatea femeile nu cunosc aceste lucruri

Iată câteva simptome ale cancerului ovarian. Majoritatea femeile nu cunosc aceste lucruri Sursa foto: Arhiva EvZ

În general, medicii și femeile nu își dau seama rapid de câteva semnale care să arate că este posibil să aveți cancer la ovare, potrivit mai multor experți.

Aproximativ 7.500 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an, dar multe cazuri ar putea fi detectate mult mai devreme. Un sondaj realizat de Target Ovarian Cancer a constatat că cel puțin două treimi dintre femei nu cunosc simptome relevatoare, cum ar fi balonarea, durerea de burtă, senzația de balonare sau nevoia frecventă de a merge la toaletă.

Organizația de caritate a spus că medicii de familie nu trimit pacienții suficient de devreme la control, deoarece simptomele sunt prea vagi sau similare cu problemele de stomac. Acesta a avertizat că femeile „au de cele mai multe ori o problemă de conștientizare”.

Directorul executiv Annwen Jones a spus: „Cunoașterea simptomelor este crucială pentru toată lumea. Trebuie să transformăm în realitate campaniile susținute de guvern. Dacă facem acest lucru, mai puține persoane vor fi diagnosticate mult prea târziu, mai puține vor avea nevoie de tratament invaziv și, în cele din urmă, mai puține vor muri inutil din cauza cancerului ovarian.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Tibor Ďuriš | Dreamstime.com

Un sondaj efectuat pe 1.000 de femei a constatat că doar una din cinci (21 la sută) știa că balonarea este un posibil semn al unei tumori. Două treimi (68 la sută) nu știau că durerea în abdomen este un semn al cancerului ovarian. Alte 99% nu au știut că dacă au nevoie des la toaletă acest lucru ar putea reprezenta o boală.

Ce trebuie să facă medicii

Sondajul a constatat că un număr tot mai mare de femei – 40 la sută, comparativ cu 31 la sută în 2016 – cred în mod greșit că testele făcute pe colul uterin verifică boala, ci doar că este o metodă prin care se poate afla dacă ai deja cancer. Raportul vine în timp ce NHS este disperat că persoanele cu posibile simptome de cancer se prezintă la medic în aceeași perioadă în care există o creștere a cazurilor persoanelor infectate cu Covid-19.

Dr Victoria Barber, medic generalist din Northamptonshire: „Simptomele apar devreme în cancerul ovarian și medicul dumneavoastră dorește să audă de la dvs. dacă vă confruntați cu oricare dintre ele. Este vital ca medicii de familie să aibă cunoștințe despre cancerul ovarian și să știe cum să consilieze pacienții care se confruntă cu diferite simptome”, a declarat aceasta, potrivit The Sun.