O nouă înșelătorie se răspândește în România! Mare atenție dacă primiți acest mesaj. Vă usucă de bani

O nouă înșelătorie se răspândește în România! Mare atenție dacă primiți acest mesaj. Vă usucă de bani Sursa foto: 41894222 © Lasse Behnke | Dreamstime.com

Românii sunt din nou victimele sigure, de data aceasta pe Facebook. Este vorba despre o serie de oportunități de investiții, care par să aducă un câștig sigur și rapid. Cu toate acestea, ele sunt niște capcane, în care cad mii de oameni.

Utilizatorii de Facebook trebuie să aibă mare grijă în cine se încred. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra unei noi metode de înșelătorie în mediul online. Prin intermediul celebrei rețele de socializare, utilizatorilor le sunt trimise mesaje cu diverse oportunități. Este vorba despre investiții care par sigure și aduc câștiguri rapide, însă ele sunt capcane de tip scam, create de infractori cibernetici.

"Atenţie la postările cu oportunităţi de investiţii ce promit câştiguri rapide, unele propagate pe social media prin postări sponsorizate. Acestea sunt capcane de tip scam create de infractori cibernetici, prin intermediul unor pagini de Facebook (ex: Media OR). Pentru a convinge potenţialele victime de veridicitatea informaţiilor, atacatorii se folosesc de imaginea unor branduri cu reputaţie (ING Romania, News.ro) sau a unor persoane publice cunoscute (Mircea Bravo, Marcel Pavel sau Ştefan Mandachi)", semnalează experţii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Atenție! O nouă înșelătorie pe Fabebook

Experții susțin că dacă utilizatorii ar fi puțin mai atenți, nu ar mai cădea victime unor astfel de capcane. Este absolut necesar ca atunci când primești un mesaj de acest gen să verifici pagina de la care l-ai primit (data lansării, număr de urmăritori, corectitudinea textului publicat) sau domeniul link-ului pe care urmează să îl accesezi. Niciodată nu regăsim mesaje care oferă câștiguri ușoare pe paginile oficiale ale companiilor în numele cărora sunt postate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, atunci când primești un mesaj care pare a fi o înșelătorie, utilizatorii sunt rugați să raporteze conținutul suspect la platforma pe care a fost postat sau distribuit.

"Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul de navigare pe internet! Evitaţi accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificaţi existenţa acestei promoţii pe canalele oficiale ale companiei respective. Evitaţi furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câştig rapid dacă o faceţi!

Raportaţi astfel de pagini care propagă concursuri, promoţii false sau oportunităţi ireale de câştig către reţeaua socială în spaţiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conţinut maliţios. Dacă aţi oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luaţi imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont! Dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la Poliţia Română. Totodată, notificaţi Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro", recomandă reprezentanţii DNSC.