COVID-19 s-a terminat doar dacă ești bogat. Cum au învățat miliardarii să trăiască cu pandemia
- Antonia Hendrik
- 20 februarie 2022, 09:00
Aproape 500 de oameni au devenit miliardari pe parcursul pandemiei, iar cei mai bogați dintre ei și-au dublat averea. Între timp, „marea majoritate a umanității se află într-o situație rea”, a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam International.
Pentru a vedea lumea bogaților în timpul pandemiei, s-au urmărit afacerile care au înflorit în acești doi ani. Avioane private, super yacht-uri, catering personal. Toate aceste industrii nu numai că au supraviețuit, ci și au prosperat în timpul pandemiei, în mare parte pentru că le-a putut oferi clienților toate lucrurile pe care COVID-19 le-au răpit, cum ar fi siguranța, izolarea și, mai presus de toate, sentimentul de control.
Cei bogați au învățat deja cum să trăiască cu COVID-19, deși la un cost foarte mare
Poate cel mai evident lux de care se bucură cei bogați în timpul pandemiei au fost călătoriile relativ sigure și de încredere. Au cumpărat avioane private. Yann-Guillaume Jaccard, CEO și co-fondator al companiei private de aviație Simply Jet, a spus că, la începutul pandemiei, afacerea lui, la fel ca majoritatea celorlalți din industrie aproape s-a oprit, cu excepția unor zboruri pentru a aduce oamenii înapoi în țara lor de origine.
Dar odată ce restricțiile de călătorie internaționale Simply Jet a început să experimenteze ceea ce va deveni în cele din urmă un boom la nivel de industrie. Cererea de avioane private este mai mare acum decât era înainte de criza financiară din 2008. Pe atunci, clienții ar fi putut căuta avioane private pentru lux sau intimitate. Dar acum, cererea este pentru un singur lucru: siguranță.
Urmează insulele private şi iahturile
În ultimii doi ani, agenții pentru insule private și vânzătorii de iahturi au raportat, de asemenea, o creștere a vânzărilor, în mare parte din cauza afluxului de clienți înstăriți care încearcă să scape de pandemie prin orice mijloace necesare. „Insulele de pe piețele locale s-au vândut practic toate”.
Cumpărătorii pot cheltui între 1,5 și 3 milioane de dolari pe o insulă mică, în funcție de dimensiune și locație, iar cele mai mari costă până la 300 de milioane de dolari. Cu toate acestea, dimensiunea și locația nu sunt principalele criterii de care sunt îngrijorați cumpărătorii. Sunt telecomunicațiile pentru a putea lucra de pe insule.
Între timp, în lumea yachting-ului, Raphael Sauleau, CEO-ul Fraser Yachts, a spus că afacerea sa a înregistrat o creștere de 175% a vânzărilor anul trecut, după ce a vândut iahturi de 1,7 miliarde de dolari care pornesc de la 2 milioane de dolari.
Aceste disparități tot mai mari – și decalajul uriaș dintre modul în care cei bogați și cei săraci au experimentat pandemia – i-au determinat pe unii să ceară redistribuirea bogăției. Dacă cei mai bogați 10 oameni de pe planetă ar preda 99% din bogăția pe care a câștigat-o în timpul pandemiei, „am avea destui bani pentru a vaccina lumea; am avea bani să investim în asistența medicală universală, a mai spus Bucher.
Pentru cei mai bogați, acest tip de opulență oferă o perspectivă a ceea ce ar putea implica adaptarea la viața cu COVID-19, iar după cum se poate observa au reușit, scrie analistul pentru theatlantic.com.