OMS, despre pericolul care ne pândește cu privire la noile variante Covid! Unde greșește omenirea
- Antonia Hendrik
- 15 februarie 2022, 17:07
La reuniunea globală COVID-19, care s-a ținut, astăzi, 14 februarie 2022, directorului general al OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la severitatea mai scăzută a Omicron, care conduce la o idee falsă că pandemia s-a încheiat. O altă mare îngrijorare este aceea că: acoperirea scăzută a vaccinurilor și ratele scăzute de testare în alte țări creează condițiile ideale pentru apariția unor noi variante.
Putem controla pandemia în acest an – dar avem un risc crescut de a risipi această oportunitate, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Salutăm angajamentul continuu al tuturor țărilor reprezentate astăzi aici, liniile de efort propuse de Statele Unite și alinierea continuă cu ACT Accelerator și African Vaccine Acquisition Trust (AVAT), a subliniat şeful OMS în discursul său.
În ce condiţii ar putea apărea noi variante
Posibilitatea ca pandemia COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea riscă tot mai mult să o irosească din cauza percepţiei greşite date de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus la reuniunea globală Covid-19.
Numărul ridicat de cazuri uşoare de boală în ţările cu rate ridicate de vaccinare impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat, a atenţionat Tedros la o reuniune internaţională pe tema COVID-19.
Acestei idei i se adaugă situaţii foarte diferite în ţări unde nivelurile vaccinării şi testării sunt încă foarte joase, ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului, a explicat el.
În prezent, 116 țări sunt în afara țintei noastre comune de a vaccina 70% din populația
Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că 116 ţări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-COVID-19 a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs. Totodată a cerut comunităţii internaţionale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru Acceleratorul AC, programul prin care OMS şi alte organizaţii susţin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.
Şi continuă: Prin intermediul ACT Accelerator și al pilonului COVAX și al parteneriatului nostru cu UNICEF, depășim acum unele dintre constrângerile de aprovizionare și livrare cu care ne-am confruntat anul trecut, cu peste 1 miliard de doze de vaccin livrate. În multe țări, problemele nu sunt în primul rând o problemă de capacitate de absorbție. Trebuie să sprijinim de urgență liderii politici pentru a accelera lansarea vaccinurilor.
Şeful OMS a dorit să lanseze trei cereri
În primul rând, pentru a vaccina lumea, cerem tuturor țărilor să sprijine ținta globală a OMS de 70%.
În al doilea rând, pentru a salva vieți acum, cerem tuturor țărilor să contribuie cu partea echitabilă pentru finanțarea integrală a Acceleratorului ACT, în special pentru nevoia imediată de 16 miliarde USD.
În al treilea rând, trebuie să sprijinim modele precum centrul de transfer de tehnologie ARNm din Africa de Sud și rețeaua sa din întreaga lume, pentru a construi capacitatea de control al COVID-19 și a altor boli care pot fi prevenite, a concluzionat Tedros Adhanom Ghebreyesus la reuniunea globală Covid-19, potrivit reliefweb.int.