Asigurările RCA costă astăzi cât rata la un apartament pe două luni. Merită banii?

Asigurările RCA costă astăzi cât rata la un apartament pe două luni. Merită banii? Sursă foto: dreamstime.com

Polița RCA cu decontare directă ajunge să coste astăzi, pentru un tânăr de 30 de ani, nu mai puțin de 2000 de lei. La nivel de calcule, scumpirile sunt mai mari de 3 ori față de situația prețurilor de la începutul anului 2021. Totuși, beneficiile unei astfel de asigurări sunt majore.

Polițele cu decontare directă sunt oricum mai scumpe decât cele standard, asta pentru că scutesc șoferii de călătorii inutile în soluționarea litigiilor.

„Costurile variază între câteva zeci de lei și câteva sute de lei, în funcție de criteriile pe care le are fiecare asigurător”, afirmă Ștefan Ichim, consultant în asigurări auto.

Propria asigurare este suficientă pentru reparațiile necesare în urma unui accident

Deși prețurile sunt mai scumpe, beneficiile asigurărilor cu decontare directă sunt însemnate, asta pentru că cei care au o astfel de asigurare nu mai sunt nevoiți să aștepte asigurarea din partea celui care a provocat accidentul. Prin propria asigurare, victima își poate repara mașina, fiind scutită de drumuri în plus pentru punerea la punct a documentației.

„E aceeași procedură care e și daca venea cu asigurarea vinovatului, numai că se deschide dosarul de daună pe asigurarea ta”, afirmă Marius Ghiță, managerul unui service auto.

În cazul poliței RCA standard, costurile variază între 1300-1500 de lei, cu cel puțin 200 de lei mai redus față de cele cu decontare directă.

Deși sunt mai scumpe, polițele premium sunt bine văzute de asigurați, încă de la înființarea lor în 2017, căci aproximativ 10-20% dintre clienții firmelor de asigurări din țară au semnat un contract pentru o astfel de asigurare.

Polițele RCA vor putea fi contractate și prin intermediul CEC Asigurări

Polițele de asigurare pentru mașini vor putea fi achiziționate și de la CEC Asigurări, în viitorul apropiat. Ministerul Finanțelor și-a dat avizul pentru funcționarea companiei de asigurări care va funcționa în jurul celei mai cunoscute bănci cu capital de stat, CEC Bank.

CEC Bank și-a anunțat intenția de a intra pe piața asigurărilor încă de acum doi ani, dar pentru un asemenea pas avea nevoie de acordul Ministerului Finanțelor. Acesta este principalul acționar al CEC Bank.

Astfel, în acest context, CEC Bank pornește cu un avantaj datorită rețelei formată din aproximativ 1.000 de sucursale. În aceste unități se vor comercializa și produsele de asigurare.

CEC Asigurări va deveni operațională în aproximativ șase luni de la avizul primit de la Ministerul Finanțelor Publice. Estimările au fost făcute de conducerea companiei de stat. Decizia de a intra pe piața de asigurări obligatorii, de tip RCA, vine în contextul insolvenței City Insurance, cel mai mare jucător de pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News