Va coopera China cu Rusia în cazul unei invazii în Ucraina? Ce capacitate militară are Moscova

Va coopera China cu Rusia în cazul unei invazii în Ucraina? Ce capacitate militară are Moscova Sursa: motortion | Dreamstime.com

Ar avea Rusia „binecuvântarea” Chinei sau sprijinul tacit pentru o invazie a Ucrainei? Această întrebare a fost pusă purtătorului de cuvânt al Departamentului de Apărare, John Kirby, de reporterii care se întrebau despre climatul geopolitic global, deoarece mulți se pregătesc pentru un atac rusesc.

Kirby nu a oferit detalii despre nici un fel de relație de colaborare între Rusia și China, cu toate acestea, el a specificat o declarație comună de sprijin ruso-chinez din februarie 2022. „Declarația comună (Rusia și China) din 4 februarie a oferit dovezi cum China a decis că va fi alături de Rusia în ceea ce privește ceea ce se întâmplă în Europa”, a declarat Kirby. „Și am spune că sprijinul tacit al Rusiei, dacă vreți, este profund alarmant. Și sincer, chiar mai destabilizator pentru situația de securitate din Europa.”

Rusia și China au întreprins unele cooperări militare, inclusiv exerciții și vizite comune în ultimii ani. Cu toate acestea, adevărata amploare a oricărui tip de parteneriat specific militar rămâne necunoscută. Sprijinul chinez pentru Rusia, chiar și fără o alianță oficială, va ridica cu siguranță îngrijorări Pentagonului.

Sursa foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Extinderea, în cazul în care China ar implica direct sau indirect o alianță cu scopurile expansioniste ruse, ar putea schimba echilibrul de putere într-o anumită măsură. Privind doar cifrele, hardware-ul disponibil, forța de muncă și mijloacele aeriene în special, există o varietate de moduri în care orice fel de comparație forță-pe-forță ar putea favoriza NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Superioritatea militară

În timp ce Rusia este raportată de Global Firepower că operează până la 12.000 de tancuri, numărul de vehicule blindate nu înseamnă neapărat superioritatea militară. Tancurile rusești s-ar confrunta cu un adversar cu tehnologii de țintire superioare, raza de acțiune a armelor și senzori împotriva unei forțe NATO mai mici.

De asemenea, dacă Rusia ar fi fost capabilă să stabilească superioritatea luptei la sol, este mai puțin probabil ca avioanele de luptă rusești să rivalizeze cu avioanele de generația a cincea din SUA și NATO, cum ar fi F-35. Indiferent de declarațiile publice comune privind solidaritatea și cooperarea militară, rămâne foarte puțin probabil ca guvernul chinez să intervină în numele Rusiei într-un conflict, potrivit The National Interest.