Gata să primim un nou grup militar la Marea Neagră. Mircea Geoană: Probabil cel mai tensionat moment din ultimele decenii
- Sabina Popescu
- 16 februarie 2022, 11:33
Este, probabil, „cel mai tensionat moment din ultimele decenii”, a transmis, miercuri, 16 februarie, secretarul general adjunct al NATO, înainte de reuniunea miniștrilor Apărării din alianța internațională. Mircea Geoană a subliniat că România și-a exprimat interesul de a găzdui un nou grup de luptă, format din circa 1.000 de soldați, în regiunea Mării Negre, având în vedere tensiunile privind situația de criză din Ucraina.
Miniștrii Apărării din alianța NATO se vor reuni miercuri și joi pentru a decide dacă vor solicita comandanților militari din statele pe care le reprezintă să elaboreze planuri pentru desfășurarea unor grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de soldați fiecare în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.
Mircea Geoană, anunț înainte de reuniunea miniștrilor Apărării
Secretarul general adjunct al NATO a declarat, înainte de debutul ședințelor, că liderii internaționali se află, în prezent, într-un „moment foarte complicat, poate cel mai tensionat din ultimele decenii”.
Mircea Geoană a transmis că există semnale că diplomația și-ar putea relua cursul normal. Cu toate acestea, reprezentanții NATO rămân încă „vigilenți și prudenți”.
„Probabil este cea mai importantă întâlnire a miniștrilor apărării din NATO de foarte multă vreme”, a spus Mircea Geoană.
România este gata să primească un nou grup militar
Secretarul general adjunct al NATO a oferit câteva detalii și despre organizarea ședințelor de miercuri. Astfel, se va debuta cu o serie de întâlniri bilaterale, după care, alături de secretarul Apărării SUA, Llyod Austin, șefii Ministerelor Apărării din alianță și comandații militari NATO vor intra în conferința propriu-zisă.
„Vom discuta și lucruri care interesează România și zona Mării Negre, inclusiv discuția cu privire la înființarea unor noi grupuri de luptă în zona Mării Negre. România și-a exprimat interesul să găzduiască un astfel de grup”, a precizat secretarul general adjunct NATO.
1.000 de soldați ar putea ajunge în zona Mării Negre
Amintim că reprezentanții alianței iau în considerare desfășurarea de noi trupe militare pe flancul sud-estic, un plan care ar putea stabili patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina. Potrivit informațiilor vehiculate pe surse de la NATO, este vorba despre aproximativ 1.000 de soldați care s-ar putea deplasa în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.
„E un moment important. Diplomația trebuie să fie pe primul plan, dar și apărarea, descurajarea și vigilența sunt întotdeauna la NATO în atenția noastră”, a transmis Mircea Geoană, într-un material video încărcat pe pagina sa de Facebook.