România a ajuns teatru de război! Planul secret al celor de la NATO împotriva Rusiei, dezvăluit. „Ne permitem să escaladăm”

România a ajuns teatru de război! Planul secret al celor de la NATO împotriva Rusiei, dezvăluit. „Ne permitem să escaladăm”Sursă: Cateyeperspective | Dreamstime.com

NATO ia în considerare desfășurarea de noi trupe militare pe flancul sud-estic, pe fondul amenințării rusești. Miniștrii apărării care fac parte din organizația internațională sunt așteptați să pună în mișcare, în această săptămână, un plan care ar putea stabili patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina, au declarat trei diplomați rămași sub protecția anonimatului.

Miniștrii aliați NATO care se vor reuni miercuri și joi vor decide dacă vor emite solicita comandanților militari din statele pe care le reprezintă să elaboreze planuri pentru desfășurarea unor grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de soldați fiecare în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.

NATO e pregătită să trimită noi grupuri de luptă

În contextul în care NATO se reunește în timp ce Statele Unite avertizează asupra unei iminente invazii rusești în Ucraina, diplomații au declarat pentru Reuters că este probabil ca miniștrii să fie de acord cu primul pas de a ordona comandanților să elaboreze un plan detaliat pentru cele patru grupuri de luptă pe uscat.

„Va exista o sarcină care ne va permite să escaladăm, dar și să de-escaladăm dacă Rusia își retrage armata”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, subliniind că orice noi grupuri de luptă s-ar adăuga la ofertele recente ale aliaților din partea Marii Britanii, Statelor Unite și altora de nave și avioane pentru a întări flancul estic al NATO.

România ar putea primi 1.000 de soldați

Ucraina nu este membră NATO și alianța nu are nicio obligație de a o apăra prin tratat. Întăririle din Marea Neagră ar arăta hotărâre în această regiune importantă din punct de vedere strategic și în țări precum Ungaria și Slovacia, care se învecinează cu Ucraina.

Orice decizie finală privind desfășurările ar urma să fie luată mai târziu, deși atât Franța, cât și Bulgaria s-au oferit să conducă grupurile de luptă din România, respectiv, Bulgaria.

Mișcarea ar fi cea mai mare schimbare a posturii de forță a NATO de când a înființat grupurile de luptă „Prezență înaintată consolidată” în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia - susținute de tancuri, apărare aeriană și unități de informații și supraveghere - ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Orice desfășurare de trupe militare ar reprezenta o acțiune împotriva cererilor de securitate ale Moscovei, care a solicitat alianței să retragă trupele din Europa de Est.

Ungaria și Slovacia sunt reticente

NATO insistă asupra faptului că formatul de grup tactic folosit în țările baltice nu este o staționare permanentă a trupelor, ci mai degrabă o prezență „persistentă” de soldați, prin rotație, care să servească drept fir de declanșare pentru o forță de răspuns mai mare în cazul în care Rusia invadează teritoriul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăsat să se înțeleagă că este posibil să existe mai multe grupuri tactice.

Pe 7 februarie, el a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la o astfel de acțiune. Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces care se desfășoară acum în cadrul NATO”.

Forțele militare din România vor fi coordonate de Franța

Un oficial al președinției franceze a declarat că trupele franceze vor fi desfășurate în România doar după o decizie a NATO și că proiectarea și înarmarea grupurilor de luptă va mai dura, deoarece aliații trebuie să se prezinte pentru a participa.

„Va exista o dezbatere în cadrul Consiliului Nord-Atlantic și, în principiu, vizăm un termen de câteva luni”, a declarat oficialul.

Cu toate acestea, în condițiile în care Slovacia și Ungaria se feresc să provoace Rusia, diplomații au declarat că alianța ar putea evita o copie fidelă a modelului grupurilor de luptă baltice în sud-estul țării.

În schimb, NATO ar putea lua în considerare o forță multinațională condusă de Franța în România, care să coordoneze exercițiile aliate în Europa de Est și să permită trupelor să intre și să iasă din regiune fără a stabili o prezență oficială.