Coreea de Sud se confruntă cu mari probleme. Ratele de infectare cresc pe zi ce trece

Coreea de Sud se confruntă cu mari probleme. Ratele de infectare cresc pe zi ce trece Sursă: Arhivă EVZ

Alimentate de o creștere copleșitoare a variantei Omicron, cazurile de Covid-19 în Coreea de Sud au depășit 30.000 timp de trei zile consecutive, între 4 februarie și 6 februarie. Totalul record de 38.691 de cazuri pe 5 februarie a fost de nouă ori mai mare decât totalul de la mijlocul lunii ianuarie.

Soluția găsită de Coreea de Sud

Autoritățile spun că acesta este doar începutul. Numărul de cazuri ar putea crește la 170.000 pe zi până la sfârșitul lunii februarie, potrivit previziunilor Agenției Coreene de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA). Creșterea extremă a cazurilor a întins resursele guvernamentale.

Acest lucru se datorează naturii relativ ușoare a cazurilor înregistrate în timpul creșterii cazurilor variantei Omicron. În timp ce infecțiile sunt rampante, a existat o scădere dramatică a numărului de spitalizări și decese. Dintre zecile de mii de persoane nou infectate, doar 250 trebuiau internate la spital pentru tratament pe 4 februarie, în scădere de la 1.000 de internări pe zi la începutul lunii ianuarie.

În loc să umple spitalele, Coreea a trecut la o strategie centrată pe tratamentul la domiciliu. Cinci sute de clinici comunitare și respiratorii au fost înființate în toată țara, iar persoanele sub șaizeci de ani cu simptome ușoare sunt încurajate să caute teste și tratament „one-stop” la acele instituții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, clinicile nu sunt distribuite uniform în toată țara. Și nici cazurile; mai mult de jumătate se află în zona metropolitană Seul. Aproximativ jumătate sunt situate în orașul Seul, în timp ce există două clinici comunitare în Gwangju, două în South Chungcheon și opt în Busan, potrivit The National Interest.

La clinicile comunitare, persoanelor fără comorbidități sau simptome li se fac teste antigene rapide. Testele PCR, care sunt mai precise, dar durează douăzeci și patru de ore pentru a afla rezultatul, sunt rezervate celor cu profiluri de risc mai ridicate, inclusiv persoanelor în vârstă, lucrătorilor din domeniul sănătății, contacte apropiate a cazurilor confirmate, persoanele cărora li s-a spus să fie testate de un medic și celor care au fost testați pozitiv.

Schimbări politice

Coreea de Sud a intensificat producția și distribuția de teste rapide antigen. Multe companii le-au oferit angajaților truse pentru a se testa înainte de a se întoarce la serviciu pe 3 februarie, după vacanța de la Seollal. Ministerul Educației intenționează să-și anuleze regulile de închidere, ceea ce a dus la închiderea unor școli publice din Seul în ultimii doi ani.

Școlile vor putea decide singure dacă vor rămâne deschise la un moment dat. Ministerul a emis recomandări neobligatorii, cum ar fi un etalon de mai puțin de 3% dintre studenții testați pozitiv. Școlile vor primi suficiente truse de testare rapidă pentru a testa între 20 și până la 30% dintre elevi și personal.

Luate în linii mari, aceste schimbări de politică fac parte dintr-o strategie de „gestionare a coronavirusului mai mult ca gripa”. Dong-A Ilbo a remarcat pe 4 februarie că a fost prima dată când autoritățile au menționat că iau în considerare o astfel de schimbare în mentalitatea lor. Odată ce creșterea Omicron este sub control, carantina și urmărirea contactelor ar putea să nu facă parte din planul de viitor. În timp ce măsurile de carantină sunt încă impuse pentru a încetini răspândirea creșterii actuale, severitatea măsurilor este slăbită. De exemplu, o regulă anterioară conform căreia membrii familiei unui pacient confirmat trebuie să se plaseze în carantină timp de șapte zile a fost ridicată.